Info servis

Vipnet s manjom dobiti

Prihodi Vipneta u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 402,5 milijuna eura, što je porast za 2,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je operativna dobit tvrtke (EBITDA) manja je za 3,1 posto i iznosi 164,9 milijuna eura, a dobit prije kamata i poreza (EBIT) smanjena je za 3,4 posto na 111,1 milijuna eura.

Razlog tome su manji prihodi nakon isticanja ugovora o nacionalnom roamingu i manji prihodi stranih gostiju u Vip mreži, pojašnjava se u objavi poslovnih rezultata Vipneta.

Vipnetove poslovne rezultate za prvih devet mjeseci 2008. godine objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču, zajedno s rezultatima za mobilni (mobilkom austria grupa) i fiksni segment Telekom Austria Grupe.

Istodobno je Vipnet povećao broj korisnika za 14,2 posto na 2,4 milijuna s krajem studenog 2008. godine pri čemu je 25,2 posto porastao udio postpaid korisnika.

Vipnetov tržišni udio je 42,3 posto, što je samo 0,9 posto manje u odnosu na kraj studenog 2007. godine.

Mjesečni prihod po korisniku (ARPU) je 15 eura, što je za 3,2 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

"Zadovoljan sam rastom u domaćem osnovnom poslovanju (core business), a veliki broj korisnika bežičnog broadbanda od čak 70 tisuća pokazuje ispravnost dosadašnjih investicija u tu tehnologiju. Efekt smanjenja cijena u roamingu postao je jasan i u rezultatima, kako smo i najavljivali", rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

U trećem kvartalu ove godine Vipnet je, kako se navodi, ostvario dobre rezultate u domaćoj osnovnoj djelatnosti zahvaljujući porastu broja korisnika za 14,2 posto. Podatkovni prihodi povećani su za 33 posto.

Mjesečni prihod po korisniku u trećem tromjesečju smanjen je za četiri posto na 15,6 eura, jer je utjecaj smanjena cijena kompenziran većom potrošnjom i većim udjelom postpaid korisnika (22,1 posto u trećem kvartalu 2008. u odnosu na 20,2 posto u trećem kvartalu 2007.).

U trećem je ovogodišnjem tromjesečju Vipnet ostvario 157,8 milijuna eura prihoda, što je 4,8 posto manje u odnosu na treće tromjesečje lani zbog, kako se objašnjava, manjih prihoda nakon isticanja ugovora o nacionalnom roamingu i manjih prihoda stranih gostiju u njihovoj mreži.

Također su, napominje se, na Vipnet utjecale niže cijene roaminga jer su snižene veleprodajne cijene iako Hrvatska nije članica Europske unije.

Operativna dobit (EBITDA) manja je za 13,5 posto i iznosi 73,1 milijuna eura u trećem kvartalu ove godine većinom zbog manjih prihoda. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) manja je za 16,3 posto i iznosi 55,8 milijuna eura.



Hina