Info servis

Pad dobiti Sonya za 90 posto

Japanska kompanija Sony zabilježila je 90-postotni pad dobiti u proteklom tromjesečju, nakon što je sve veća zabrinutost zbog stanja globalnog gospodarstva potaknula jačanje jena, pogodivši prodaju foto-aparata i prisilivši Sony da potvrdi nedavnu prognozu o padu godišnje dobiti.

Tako je operativna dobit u razdoblju od srpnja do rujna iznosila je 11,05 milijardi jena, u odnosu na 111,62 milijarde jena ostvarenih godinu ranije.

Neto dobit pala je za 72 posto na 20,8 milijarde jena, na prihodima od 2.070 milijardi jena, što je pad od 0,5 posto.

Oštar pad dobiti bio je očekivan nakon što je taj elektronički konglomerat prošlog tjedna snizio prognoze operativne dobiti za cijelu godinu za 57 posto, navodeći kao razlog jačanje jena, te usporavanje potražnje za digitalnim foto-aparatima i televizorima s ravnim ekranima.

Kompanija Canon ugledala se ovaj tjedan na Sony, srezavši također godišnju prognozu, dok je Panasonic iskoračio iz tog trenda, zadržavši godišnju prognozu o 8-postotnom rastu dobiti unatoč teškom poslovnom okruženju.

Sony, koji se natječe s Canonom u segmentu digitalnih foto-aparata, te sa Samsung Electonicsom u segmentu LCD televizora, potvrdio je prognozu o operativnoj dobiti koju je objavio prošlog četvrtak, u visini od 200 milijardi jena za poslovnu godinu do ožujka, u odnosu na 475,3 milijarde jena ostvarenih godinu ranije.

Najnovija Sonyjeva prognoza temelji se na pretpostavki o valutnom tečaju od 140 jena za euro za drugu polovicu godine do ožujka, te na premisi da će razine cijena dionica na tokijskoj burzi ostati nepromijenjene od 30. rujna, tijekom posljednjih šest mjeseci poslovne godine.

Eurom se u srijedu trgovalo za oko 123 jena, dok je Nikkei u ovom mjesecu oko četvrtine svoje vrijednosti.

Prije objave rezultata, dionice Sonya poskupjele su na tokijskoj burzi 2,0 posto, na 2.035 jena. Od početka godine izgubile su na vrijednosti 68 posto.



Hina