Info servis

Japanska banka Norinchukin kupila udio u francuskom Credit Agricoleu

Banka Norinchukin priopćila je u petak da je uložila 30 milijardi jena (285 milijuna dolara) u francusku banku Credit Agricole, postavši tako najnovijom u nizu japanskih banaka koje kupuju dionice posrnulih konkurenata na Zapadu.

Norinchukin je kazao da je kupio 0,5 posto udjela u Credit Agricoleu, najvećoj francuskoj banci za poslovanje za građanima, čija je dobit snažno pogođena globalnom financijskom krizom.

Norinchukin, banka za poljoprivredne, šumarske i ribarske zadruge u Japanu, kupila je dionice na tržištu pa njezin potez neće donijeti svježi kapital francuskoj banci.

Dvije banke kazale su da će razmotriti načine jačanja suradnje u međunarodnim operacijama.

"Jače partnerstvo omogućit će suradnju na pitanjima koja su zajednička globalnim bankama koje surađuju i zajednički pristup ulaganjima u poslovne mogućnosti diljem svijeta", objavljeno je u zajedničkom priopćenju.

Credit Agricoleova podružnica za investicijsko bankarstvo Calyon osjetila je pritisak globalnog kreditnog sloma koji je proizašao iz kolapsa visokorizičnih kredita u Sjedinjenim Državama.

Prošlog mjeseca Credit Agricole najavio je rezanje 500 radnih mjesta u podružnici Calyon. U lipnju je prikupio 5,9 milijardi eura kako bi ojačao njezine resurse nakon što je pretrpjela gubitke vezane za kredite.

Japanske banke manje su sklone rizicima od američkih i europskih i pojačale su svoj utjecaj u aktualnoj globalnoj krizi.

Mitsubishi UFJ Financial Group kupuje tako 21 posto posrnulog diva s Wall Streeta Morgan Stanleya, dok vodeća japanska brokerska tvrtka Nomura Holdings preuzima azijske, europske i bliskoistočne poslove propalog Lehman Brothersa.



Hina