Info servis

HNB: plasmani banaka u skladu s ograničenjima središnje banke

Plasmani banaka nebankarskom sektoru na kraju srpnja ove godine iznosili su 221,6 milijardi kuna, a njihova je godišnja stopa rasta bila 11,3 posto, pri čemu je godišnja stopa rasta plasmana poduzećima iznosila 9,2 posto, a godišnja stopa rasta kredita odobrenih stanovništvu spustila se na 13,5 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Kod kredita stanovništvu, koji su na kraju srpnja iznosili ukupno 120,3 milijardi kuna, pritom se bilježi usporavanje rasta gotovo svih vrsta kredita, naročito stambenih.

Ukupni plasmani banaka nebankarskom sektoru, sa godišnjom stopom rasta na kraju srpnja od 11,3 posto, rasli su u skladu s propisanim ograničenjima središnje banke, napominju njeni analitičari u najnovijem Biltenu HNB-a.

Dodaju kako su u prvih sedam mjeseci ove godine plasmani nebankarskom sektoru povećani za 5,1 posto. Isključi li se utjecaj aprecijacije kune u tom razdoblju (koja utječe na smanjenje kunskog iznosa plasmana) te siječanjsko smanjenje, koje je bilo rezultat prilagodbe banaka Odluci o upisu obveznih blagajničkih zapisa HNB-a, rast plasmana u prvih sedam mjeseci ne odstupa od limita određenog za to razdoblje, od 7 posto.

Gledajući po bankama, pri obračunu rasta plasmana u kolovozu za razdoblje od siječnja do srpnja gotovo sve poslovne banke ostvarile su rast bilančne aktive koji nije prekoračivao stopu koja povlači za sobom upis obveznih blagajničkih zapisa HNB-a, napominju iz središnje banke.

Po podacima HNB-a, plasmani banaka nebankarskom sektoru povećani su tijekom lipnja i srpnja za 4 milijarde kuna ili za 1,9 posto, a najveći dio toga povećanja odnosio se na plasmane poduzećima.

No, usporavanje rasta plasmana u 2008. godini izraženije je kod sektora poduzeća nego kod stanovništva. Tako je godišnja stopa rasta plasmana poduzećima na kraju srpnja, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, iznosila 9,2 posto, dok je godišnja stopa rasta kredita odobrenih stanovništvu bila 13,5 posto.

Ukupni krediti građanima na kraju srpnja ove godine iznosili 120,3 milijarde kuna, u čemu su sa 40 posto ili 48,2 milijarde kuna zastupljeni stambeni krediti.

Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2007. ukupni su krediti stanovništvu povećani za 14,3 milijarde kuna, u čemu stambeni za 6,2 milijarde kuna.

U strukturi kredita stanovništvu, navode analitičari HNB-a, usporen je rast gotovo svih vrsta kredita, a ponajviše stambenih, čija je godišnja stopa rasta na kraju srpnja iznosila 14,9 posto, što je gotovo upola manje nego na kraju srpnja prošle godine.



Hina