Info servis

Sunčeva energija pomaže ispunjenju obveza iz Kyoto protokola

Hrvatska prema odredbama Kyoto protokola u razdoblju od 2008. do 2012. mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 5 posto u odnosu na baznu 1990. godinu, a značajnu potporu ispunjenju te obveze može dati korištenje sunčeve energije.

Istaknuto je to na današnjem seminaru 'Korištenje solarne energije' u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb.

Hrvatska ima jednu od najnižih emisija stakleničkih plinova po glavi stanovnika u Europi, ali to će se sigurno promijeniti zbog rasta ekonomskih aktivnosti i povećanja emisija iz prometa, smatra pomoćnik ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Danijel Schneider.

Ujedno, on upozorava da za Hrvatsku nakon 2012. godine nastupa još stroži režim smanjenja emisije, jer će tada svoju politiku morati uskladiti sa planovima Europske unije koji predviđaju smanjenje od 20 posto do 2020. godine.

Hrvatska bi dobar dio tih obveza mogla ispuniti većim korištenjem sunčeve energije, istaknuo je, a njegovo mišljenje dijele i drugi sudionici skupa.

Najznačajnijim područjima primjene sunčeve energije na seminaru su označeni upotreba za grijanje vode i kućanstava, posebno u priobalnim županijama.

Veći stupanj upotrebe solarne energije, rečeno je na skupu, smanjuje izloženost rastu cijene fosilnih goriva, otvara nove poslovne mogućnosti i nova radna mjesta.

No Marija Šćulac Domac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upozorava da je najveća prepreka razvoju solarne energetike u Hrvatskoj neraspoloživost izvora financiranja.

Sudionici seminara danas će završiti raspravu o upotrebi sunčeve energije, a sutra je na dnevnom redu energetska učinkovitost u zgradarstvu.

Hina