Info servis

Immorent Grupa financira 88 milijuna eura vrijedne nekretnine

Vrijednost poslova financiranja nekretnina koje je Immorent Grupa, članica Erste grupe, ugovorila u prva četiri mjeseca ove godine iznosi 88 milijuna eura, dok je vrijednost poslova razvoja nekretninskih projekta dosegnula 53 milijuna eura, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare član Uprave te tvrtke Holger Stupar.

Immorent grupu čine tvrtka za leasing nekretnina te financiranje i razvoj nekretninskih projekata Immorent Hrvatska te S Leasing za leasing pokretnina i motornih vozila, a u 2007. je financirala nekretnine u vrijednosti od 179 milijuna eura, najviše u 10 godina postojanja tvrtke, rekao je Stupar.

Očekuje da će ove godine taj iznos biti nadmašen, jer grupa, uz već ugovorene, u pripremi ima i projekte vrijedne još oko 150 milijuna eura.

Među značajnijim projektima koje Immorent trenutno financira Stupar je pritom izdvojio sportsku dvoranu "Drava" u Varaždinu, koja se gradi po modelu javno-privatnog partnerstva, te sportsku dvoranu "Zamet" u Rijeci.

U pripremi je i jedan turistički projekt strane investicijske i operatorske kuće na jugu Hrvatske vrijedan 29 milijuna eura, no Stupar nije želio govoriti o detaljima dok projekt ne bude ugovoren.

Vrijednost poslova razvoja nekretninskih projekta u prošloj je godini iznosila 61 milijun eura, a odnosi se na zagrebački poslovni toranj Eurotower.

Trenutno se pak razvija 53 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje logističkog centra u Jastrebarskom, koji bi trebao biti dovršen iduće godine, kao i još jedan projekt izgradnje poslovne zgrade u Zagrebu, uz već izgrađeni Eurotower i Eurocentar.

Uz financiranje i razvoj nekretninskih projekata, Immorent je u 2007. intenzivirao i pružanje usluga stručnog i financijskog nadzora u graditeljstvu, ostvarivši pritom volumen od 356 tisuća eura, dok je u prva četiri mjeseca ove godine ugovoreno poslova nadzora za 450 tisuća eura, ponajprije na projektu proširenja jednog šoping centra u Zadru, rekao je Stupar.

U poslovima leasinga, Immorent grupa je lani ugovorila poslove vrijedne 338 milijuna eura, od čega se većina, 260 milijuna eura, odnosi na leasing pokretnina i motornih vozila, čime se bavi S Leasing, a 78 milijuna eura na leasing nekretnina, kroz Immorent Hrvatska.

Inače, u 2,4 milijarde eura ukupno vrijednih novougovorenih leasing poslova u 2007. godini matične Immorent grupe, koja posluje u 13 europskih zemalja, regija središnje i istočne Europe ima udio 44 posto, a od toga se na Hrvatsku odnosi 7,1 posto.



Hina