Info servis

UBS najavio 5.500 otkaza i smanjeni angažman u sektoru investicijskog bankarstva

Najveća švicarska banka UBS priopćila je da će smanjiti broj zaposlenih za 5.500, ili gotovo sedam posto, signalizirajući odustajanje od naglog širenja u sektoru investicijskog bankarstva.

Banka je priopćila da je postigla i preliminarni sporazum s američkim upraviteljem imovinom Black Rockom o prodaji 15 milijardi dolara vrijednog portfelja drugorazrednih hipotekarnih zajmova, što je očiti znak pojačane likvidnosti na odgovarajućem tržištu.

"Na tržištu su se pojavili neki sofisticiraniji ulagači, što samo po sebi smatramo snažnom potporom", kazao je izvršni direktor UBS-a Marcel Rohner u obraćanju novinarima u utorak.

Međutim, upozorivši da su okolnosti na financijskim tržištima i dalje teške, banka se odbila upuštati u prognoze o rezultatima svojeg poslovanja, ali je naglasila kako je u mogućnosti nastaviti s provedbom plana restrukturiranja, bez potrebe za prikupljanjem dodatnog kapitala izvan postojećih mjera, kojima je ukupno prikupljeno 39 milijardi švicarskih franaka.

"Za UBS važi isto što i za čitav sektor: najgore je najvjerojatnije prošlo", ocjenjuju analitičari banke Wegelin. "Međutim, malo je poticaja za budućnost", dodaju. "Čak i ako smanjenje broja zaposlenih pridonese smanjenju troškova, postojeće su prognoze sve drugo samo ne ružičaste, a povrh toga su u odsustvu ikakvih pokazatelja i neodređene".

UBS je izvijestio o gubitku od 11,535 milijardi švicarskih franaka (10,93 milijardi dolara) u prvom ovogodišnjem tromjesečju, nešto manjem od očekivanog.

UBS je najveća žrtva američke krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova u europskom bankarskom sektoru, s preko 37 milijardi dolara gubitka u nenaplativim zajmovima. Kriza je opustošila UBS-ovu bilancu i ukazala na velike nedostatke u bančinim sustavima strategije, kontrole rizika, te kulture upravljanja.

Banka je nakon krize obuzdala svoje poslovne ambicije, izmijenila strukturu višeg menadžmenta, te prikupila oko 39 milijardi franaka svježeg kapitala. Iako se očekuje da će srezati oko 10 posto od ukupno 22.000 zaposlenih u svojoj jedinici ulagačkog bankarstva, nastavljaju se pritisci na banku da učini još više.

Dionice UBS-a ojačale su oko 15 posto u posljednjih mjesec dana, u usporedbi s oko 3-postotnim rastom cijena dionica u europskom bankarskom sektoru. Prije toga rasta, koji ju je učinio najvećim dobitnikom u procesu obnove povjerenja u financijska tržišta, dionice UBS-a bile su najveći gubitnici među blue chip dionicama.

Analitičari procjenjuju da će neto gubici te banke u 2008. uslijed otpisivanja nenaplativih zajmova, troškova restrukturiranja i pada dobiti iznositi preko pet milijardi švicarskih franaka.



Hina