Info servis

HP u Hrvatskoj 2007. prodao 63 posto više prijenosnika

Tvrtka Hewlett Packard (HP) u Hrvatskoj je prošle godine zabilježila značajne poraste prodaje svih svojih proizvoda u odnosu na godinu prije, pri čemu najveće od 63 posto s prodanih preko 48 tisuća prijenosnika te od 100 posto s gotovo dvije tisuće tzv. radnih stanica.

Time je HP na hrvatskom tržištu prijenosnika i radnih stanica zadržao prvu poziciju odnosno najveće tržišne udjele od 37,7 posto i 66,8, a koje po broju isporučenih komada tih proizvoda drže zadnjih nekoliko godina, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare HP-a.

Rečeno je i da je u HP u Hrvatskoj prošle godine ostvario veći porast prodaje prijenosnika nego je iznosio ukupni porast, koji je, kako se čulo, po analitičkoj kući IDC-u bio 46 posto s ukupno prodanih više od 127 tisuća prijenosnika.

Slično je i s radnim stanicama, dok je u segmentu stolnih računala HP s 20,5 tisuća prodanih komada u porastu od 2 posto, za razliku od cijelog tržišta na kojemu je s ukupno prodanih 150,5 tisuća tih računala zabilježen pad od 5 posto.

U ovoj godini, po riječima direktora HP-a Hrvatska Alojzija Jukića, očekuju dalji porast prodaje iako nešto umjereniji nego prošle godine, posebno u segmentu prijenosnika i raznih vrsta pisača (printera).

Ne iznoseći konkretne podatke o prihodima HP-a ostvarenih u Hrvatskoj prošle godine Jukić je samo kazao da su u porastu te da su zadovoljni poslovanjem.

Predstavio je HP-ove poslovne rezultate na globalnoj razini za prvi fiskalni kvartal 2008. (koji je trajao od 1. studenoga do 31. siječnja), po kojima je HP, kao najveći proizvođač računala i opreme na svijetu, iznova zabilježio porast neto prihoda od 13 posto, na 38,5 milijardi američkih dolara.

Najveći dio prihoda, 43 posto, ostvaren je u regiji EMEA (Europa, Srednji Istok, Afrika), 40 posto u obje Amerike te 17 posto u regiji Azija i Pacifik.

Na globalnoj razini HP, po riječima Jukića, sve više ulaže i u zaštitu okoliša odnosno u tehnološke inovacije kojima nastoji smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida, a značajna sredstva ulaže i u recikliranje proizvoda. Lani je tako reciklirano više od 110 milijuna kilograma proizvoda, što je otprilike težina četiri nova zrakoplova tipa Airbus, slikovito je rekao Jukić.



Hina