Info servis

Američki burzovni indeksi nastavili tonuti

Sumnje u oporavak korporativnih zarada u drugom ovogodišnjem tromjesečju u utorak su na američkim tržištima ponovno snizile burzovne indekse.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je tako sedmi dan za redom, ovoga puta 1,9 posto, na 8.473 boda. Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,5 posto, na 1.375 bodova.

Čak ni ocjena guvernera američke središnje banke Alana Greenspana da se američko gospodarstvo "drži izvanredno dobro" nije uspjela slomiti pesimizam ulagača. Standard&Poor's indeks koji sadrži dionice 500 najvećih američkih kompanija završio je na najnižoj razini od kolovoza 1997. - jedva iznad 900 bodova.

"Riječ je više o strahu nego o temeljnim gospodarskim odnosima. Ulagači rasprodaju dionice za slučaj ako se zarade korporacija pokažu slabijima od očekivanja", ocijenio je voditelj investicijskog fonda Thornburg Investment Management, Thomas Garcia.

Proizvođač građevinskih vozila Caterpillar samo je dodao ulje na vatru, izvijestivši da će mu poslovni rezultati za ovu poslovnu godinu biti niži od ranijih procjena zbog niže kapitalne potrošnje kompanija. Neki trgovci ostali su po strani, ne želeći kupovati ili prodavati sve dok ne saznaju poslovne rezultate najvećeg svjetskog proizvođača čipova, Intela.

Otprilike dvije trećine kompanija čije su dionice uključene u S&P indeks, te oko trećine onih koje se nalaze u Dow Jonesu, trebale bi u sljedeća dva tjedna izvijestiti o poslovnim rezultatima ostvarenima u razdoblju od travnja do kraja lipnja. Očekuje se da će zarade kompanija čije su dionice u S&P indeksu biti u prosjeku 1,3 posto niže u odnosu na godinu ranije.

Na europskim burzama Greenspanove su riječi ipak bile utjeha ulagačima, tako da su burzovni indeksi uglavnom porasli. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,7 posto, na 4.021 bod. Frankfurtski DAX porastao je 1,7 posto, na 3.977 bodova.

Hina