Info servis

Cisco: promet spamova lani u svijetu porastao 100 posto

Promet spamova ili neželjenih poruka na internetu je na globalnoj razini u prošloj godini porastao 100 posto, na više od 120 milijardi takvih poruka poslanih svakodnevno, što je otprilike 20 spamova na dan po svakoj osobi na planeti, podaci su iz prvog godišnjeg izvješća o globalnom stanju sigurnosti kompanije Cisco.

Tim su podacima i izvješćem stručnjaci Cisca zapravo upozorili svjetsku javnost i timove koji rade na zaštiti informatičke tehnologije u različitim segmentima na sve brže rastuće informatičke prijetnje na globalnoj mreži kao i na sve sofisticiranije oblike tih prijetnji.

Osim spamova tu su i različite varijante tzv. prljavog spama, virusi (koji su manje vidljivi nego prije, ali zato brojniji), kao i razne druge prijetnje poput društvenog inžinjeringa, neovlaštenog korištenja tehnologije i prodora u sustave.

Nalazi Ciscovog izvješća "Trendovi u internetskoj sigurnosti", dostavljenog iz hrvatske tvrtke "Cisco Systems Hrvatska", potvrđuju i činjenicu da se zbog takvih sigurnosnih prijetnji i napada moraju smisliti i provoditi nove metode zaštite informacija.

Više nije dovoljno boriti se samo protiv virusa ili neželjene pošte, nego je potrebno uključiti i pravne aspekte, pitanja zaštite identiteta i geopolitički faktore.

Kao primjere navode krađu identiteta u poznatim maloprodajnim trgovinama i nedavni napad uskraćivanjem usluga kojeg su prošlog proljeća navodno pokrenuli politički motivirani hakeri u Rusiji prema susjednoj Estoniji.

"Cyber kriminal" sve se više razvija u elektroničkom obliku, a napori na zaštiti poslovanja, osobnih identiteta i država danas iziskuju veći stupanj koordinacije između strana koje ranije nisu toliko surađivale, napominju iz Cisca.

Timovi ljudi koji rade na zaštiti informatičke tehnologije, tvrtke, vlade, policija, potrošači, građani - svi su potencijalne mete te stoga trebaju postati i saveznici u obrani državne, poslovne i osobne sigurnosti, zaključuju iz Cisca.

Hina