Info servis

Skokovit rast dobiti Microsofta

Američki softverski div Microsoft u posljednjem je tromjesečju 2007. zabilježio rast dobiti za 81 posto, na rekordno visokim prihodima od 16,37 milijardi dolara, uslijed snažnog rasta potražnje za kompjuterskim softverom.

"Prihodi od preko 16 milijardi dolara u tome tromjesečju premašuju naš prethodni rekord za čitave dvije milijarde", kazao je financijski direktor Microsofta Chris Liddell. "Izuzetno smo zadovoljni širinom i snagom raspona naše poslovne izvedbe i poslovanja".

Neto dobit kompanije u navedenome je tromjesečju porasla na 4,7 milijarde dolara, u usporedbi s 2,6 milijardi dolara u istome razdoblju godine ranije.

Zabilježeni su rezultati premašili procjene analitičara Wall Streeta, koji su očekivali prihode nešto niže od 16 milijardi dolara.

Microsoft takvu snažnu izvedbu pripisuje uspjehu novog operativnog sustava Windows Vista, lansiranog prije godinu dana, koji je pridonio rastu prihoda u sektorima poslovnih i osobnih računala.

Microsoft bilježi nastavljenu snažnu potražnju za svojim softverom, uključujući Office, Sharepoint, Exchange i Vista, priopćeno je nadalje iz te kompanije.

"S velikim smo zaletom ušli u još jednu snažnu godinu", kazao je Microsoftov direktor operacija Kevin Turner. "Nastavljamo bilježiti snažnu potražnju u SAD-u, kao i nastavak čvrstog rasta na tržištima u nastajanju", dodao je.

Kompanija je također povisila prognozu za fiskalnu godinu koja završava u lipnju, te sada očekuje prihode u rasponu od 59,9 do 60,5 milijardi dolara, u odnosu na ranije prognoziranih 58,8 do 59,7 milijardi dolara.



Hina