Info servis

U ožujku 32 tisuće blokiranih pravnih osoba

Krajem ožujka u Hrvatskoj je, po nepotpunim podacima, blokirane račune imalo 31.979 pravnih osoba koje ukupno zapošljavaju više od 76 tisuća radnika, dok je iznos nepodmirenih naloga za plaćanje iznosio 17,1 milijardu kuna.

Broj pravnih osoba u blokadi manji je za 2,1 posto (678) nego u mjesecu prije, a iznos nepodmirenih naloga za plaćanje veći za 2,1 posto (ili za 358 milijuna kuna), podaci su FINA-e koje prenosi najnoviji broj "Gospodarskih kretanja" Hrvatske gospodarske komore.

U odnosu pak na prošlogodišnji ožujak u istom je mjesecu ove godine iznos dospjelih nepodmirenih obveza manji za više od 2,1 milijardu kuna ili za 11,2 posto. Također je manji broj insolventnih pravnih osoba - za 1.337.

Od ukupnog iznosa nepodmirenih naloga u ožujku je 95 posto blokirano duže od godinu dana.

Podaci o stanju nepodmirenih naloga za ožujak, napominju iz HGK, uslijed prelaženja platnog prometa u poslovne banke, nisu potpuni i istog obuhvata čime se sa zadrškom mogu uspoređivati s prethodnim razdobljem.

Iz podataka o broju blokiranih pravnih osoba i visini dospjelih naloga za plaćanje nisu, kao ranije, isključene pravne osobe u stečaju, jer se ne mogu izdvojiti zbog nove konstrukcije računa. S druge strane, praćenje ovih podataka nije cjelovito, kao ni prethodnog mjeseca, ali se može reći da prati osnovni trend, napominju iz HGK.

Hina