Info servis

AZTN: u 2006. Konzum s najvećim tržišnim udjelom u maloprodaji

Najveći tržišni udjel u 2006. godini na tržištu maloprodaje mješovite robe, pretežito hrane, pića i higijenskih proizvoda, s oko 30 posto udjela imao je Konzum, a slijede ga Rewe grupa (Billa i Minaco), Kaufland Hrvatska, Getro, Mercator-H, Plodine i Kerum, a u odnosu na 2005. nastavljen je rast ukupne vrijednosti ovog tržišta, rezultati su istraživanja koje je danas objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Sukladno pokazateljima koncentriranosti tržišta koji se koriste u pravu tržišnog natjecanja (CR i Herfindahl-Hirschman indeks), istraživanje je pokazalo da je to tržište umjereno koncentrirano te da se radi o dinamičnom i relativno dobro segmentiranom tržištu u smislu pokrivenosti trgovine na malo cjelokupnog teritorija Hrvatske, navode iz Agencije.

U priopćenju stoji i kako je Vijeće Agencije na sjednici na kojoj su usvojeni rezultati ovog istraživanja odlučilo odbaciti zahtjev tvrtke Lidl Hrvatska protiv Konzuma za utvrđivanjem zlouporabe vladajućeg položaja, jer nema zakonskih uvjeta za njegovo pokretanje.

Iz Agencije pojašnjavaju kako je Lidl u svom je zahtjevu naveo desetak dobavljača kojima, po njegovom mišljenju, Konzum nastavak daljnje poslovne suradnje uvjetuje prekidom suradnje s Lidlom. Vijeće je temeljem rezultata prethodnog ispitivanja stanja na tržištu koje je provela Agencija, utvrdilo da navodi Lidla nisu točni.

Naime, Vijeće je nesporno utvrdilo da osam od deset navedenih dobavljača istovremeno surađuju i s Lidlom i s Konzumom, dok je za preostala dva poduzetnika utvrđen prekid suradnje s Konzumom, ali iz komercijalnih razloga, primjerice zbog cjenovno nekonkurentnih proizvoda ili zbog prelaska na izravnu nabavu od proizvođača, uz prestanak nabave od dobavljača.



Hina