Info servis

Komplicirane zakonske regulative usporavaju ulaganja u istočnu Europu

Iako čak 47 posto proizvodnih kompanija planira u sljedećih pet godina značajnije investicije u istočnoj Europi, goleme poslovne mogućnosti u toj regiji donekle zasjenjuju znatni rizici, poput korupcije i komplicirane zakonske regulative, pokazala je najnovija studija konzultantske tvrtke Deloitte, objavljena u petak.

Čak 80 posto kompanija namjerava u toj regiji pokrenuti prodajne operacije a sve to pokazuje da istočna Europa više nije samo izvor jeftine radne snage već i ozbiljno tržište u rastu, ističu autori studije "Inovacije na tržištima u rastu", kojom je obuhvaćeno 446 menadžera i direktora proizvodnih kompanija iz 31 zemlje iz cijelog svijeta.

Donedavno su regije poput istočne Europe, Kine, Indije i Latinske Amerike proizvodnim kompanijama sa Zapada predstavljale tek dobru priliku za snižavanje troškova proizvodnje putem zapošljavanja jeftine radne snage te pristupačnijih cijena sirovina i proizvodnih dijelova.

U međuvremenu su ih kompanije počele doživljavati i kao mjesta za uspostavu lokalnih podružnica koje će se baviti složenim proizvodnim operacijama, istraživanjem i razvojem te djelatnostima prodaje i marketinga.

Na tržišta u razvoju danas otpada 43 posto svjetskog izvoza i preko polovine svjetske potrošnje energije. Dok je u razvijenim ekonomijama BDP tijekom proteklih pet godina rastao prosječnom stopom od 2,3 posto, na tržištima u razvoju njegov je godišnji porast dosegao gotovo 7,0 posto.

No, proizvodne tvrtke koje izlaskom na tržišta u razvoju očekuju povećanje prihoda moraju, između ostalog, neprekidno razvijati inovativne proizvode i prilagođavati svoje tržišne strategije lokalnim uvjetima.

Iako 41 posto proizvodnih kompanija obuhvaćenih istraživanjem već djeluje na području istočne Europe, gotovo polovina ih planira značajno širenje poslova tijekom sljedećih pet godina. Što se tiče investicija, najviše proizvodnih tvrtki prisutnih u regiji planira veća ulaganja prvenstveno u prodaju i distribuciju (81 posto), zatim proizvodnju (43 posto), a u porastu su i ulaganja u istraživanje i razvoj (28 posto).

Po novootvorenim pogonima i investicijama na tržištima u razvoju prednjači Kina, u kojoj danas djeluje 60 posto proizvodnih tvrtki, dok ih čak 80 posto planira daljnje krupne investicije u proizvodnju.

Poslovanje na tržištima u razvoju obilježeno je i brojnim rizicima, uključujući slabu zaštitu intelektualnih prava, nesigurno političko okružje, korupciju te komplicirane zakonske regulative. Usprkos tome, čak polovina proizvodnih kompanija priznaje da nije provela detaljnu procjenu rizika prije ulaska na određeno tržište u razvoju.



Hina