Info servis

Dobit Karlovačke banke dvostruko veća

Dobit nakon oporezivanja koju je Karlovačka banka ostvarila u razdoblju od početka ove godine do kraja rujna iznosila je 19,4 milijuna kuna, odnosno bila je više nego dvostruko veća u odnosu na 8 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Bilanca Karlovačke banke s kraja rujna, od 1,58 milijardi kuna, bila je za 150 milijuna kuna ili 10,4 posto veća nego na početku godine, a u izvješću se navodi kako je u tome najbrži porast ostvaren kod kreditnog portfelja, i to od 16,3 posto, čime je kreditni portfelj premašio 60 posto učešća u imovini.

U podršci rastu kreditnog portfelja, stoji u izvješću, korištene su i namjenske linije HBOR-a, koje nisu pod ograničenjem.

Istovremeno je rast oročenih depozita iznosio 13,3 posto, dok su depoziti po viđenju koncem rujna bili niži zbog njihove alokacije u javnu ponudu dionica HT-a, pa se učešće ukupnih depozita smanjilo sa 78,3 na 74,5 posto bilance. No, stoji u izvješću, povratom sredstava u listopadu, Banka je ostvarila planiranu razinu primarnih depozita.

Promjenom strukture aktive u korist kreditnog portfelja najznačajnije su porasli prihodi od kreditne aktivnosti, pa je udio kamatnih prihoda, koji su krajem rujna iznosili 77,45 milijuna kuna, u bruto prihodu povećan na 79,2 posto.

Kreditnom politikom favorizirani plasmani tvrtkama rezultirali su povećanjem kamatnih prihoda od 47 posto, na 30,6 milijuna kuna, dok su kamatni prihodi od plasmana građanima porasli 14 posto, na 27,2 milijuna kuna.

Ukupno su troškovi Karlovačke banke istodobno porasli za samo 1,6 posto, na 41,75 milijuna kuna, a njihov značajno sporiji porast od rasta prihoda rezultat je racionalizacije poslovanja s jedne strane te povećanja poslovne aktivnosti s druge strane, navode iz te banke.



Hina