Info servis

Odluke menadžmenta ne počivaju na racionalnim temeljima - studija

Tek svaki deseti menadžer vjeruje da raspolaže potrebnim informacijama za donošenje ključnih poslovnih odluka, pokazala je studija istraživačkog odjela uglednog britanskog tjednika Economist.

Više od polovine ispitanika izjavilo je da odluke uglavnom donose neformalno i bez posebnih priprema, usprkos tome što je čak osam od 10 ispitanika navelo da informacije smatra najvažnijim faktorom pri odlučivanju, pretpostavivši ih mišljenju drugih, vlastitoj intuiciji i savjetima izvana.

Istraživanje je obuhvatilo 154 menadžera iz cijelog svijeta koji u svojim kompanijama donose važne poslovne odluke a naručila ga je softverska kompanija Business Objects.

"Rezultati su otrežnjujući", zaključuje John Schwarz iz Business Objects-a u službenom priopćenju, upozoravajući da se u studiji govorilo o poslovnim odlukama kojima kompanije ne mogu izgubiti velike svote novca ali i o onima koje ih mogu stajati odlučujuće prednosti u odnosu na konkurenciju.

Polovina ispitanika izrazila je također bojazan da zbog nedostatnih ili izostalih informacija donosi pogrešne odluke. Četvrtina menadžera smatra čak da menadžment često ili čak u pravilu donosi pogrešne odluke.

Činjenica je da menadžment ne raspolaže informacijama koje su mu potrebne za donošenje složenih odluka, tumači Schwarz. Stoga su menadžeri prisiljeni oslanjati se na intuiciju i trebali bi od svojih kompanija zatražiti više transparentnosti kako bi mogli donositi pravilne odluke, napominje on.



Hina