Info servis

Nastavak suradnje HOK-a i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore

Konkretizacija poslovne suradnje između hrvatskih i australskih obrtnika i poduzetnika, temeljene na Sporazumu o suradnji između Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Zapadnoaustralsko-hrvatske trgovačke komore (WACCC) iz 2004., bile su teme današnjeg sastanka izaslanstva WACCC-a sa predsjednikom HOK-a Matom Topićem i suradnicima, održanom u Zagrebu.

Topić je ponudio daljnju pomoć HOK-a u uspostavljanju kontakata i razmjeni informacija među hrvatskim i australskim poduzetnicima, te je upoznao predsjednika WACCC-a Briana Rakicha i njegove suradnike sa potencijalima hrvatskog obrtništva.

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj trenutačno aktivno oko 105.000 obrta, koji zapošljavaju blizu 160.000 radnika.

Australski poduzetnici okupljeni u WACCC-u, rekao je Rakich, većinom su hrvatskog podrijetla, i namjeravaju se vratiti u Hrvatsku kao potencijalni ulagači, u čemu im je važna suradnja sa HOK-om, priopćeno je iz Hrvatske obrtničke komore.

Australski Hrvati najviše su zainteresirani za ulaganja u turizam, pri čemu najveću prepreku vide u predugoj proceduri izdavanja potrebnih dozvola, a vjeruju da postoji mogućnost suradnje i u vinarstvu.

Članovi WACCC-a također namjeravaju uskoro predstaviti svoje potencijale na zajedničkom izlagačkom prostoru na Zagrebačkom velesajmu.

Iz HOK-a su podsjetili kako su nakon potpisa Sporazuma o suradnji preko obje komore realizirani su neki konkretni poslovi (izvoz ribe iz Australije, gradnja i remont brodova i jahti kao joint venture, organizacija turističkih putovanja u Hrvatsku i dr).



Hina