Info servis

Visoka globa EU pritisnula poslovne rezultate Heinekena

Holding Heineken NV objavio je u srijedu da je u prvoj polovini 2007. zabilježio pad dobiti zbog globe od 219 milijuna eura koju mu je Europska komisija odredila zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Neto dobit te nizozemske pivarske industrije iznosila je tako u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 302 milijuna eura, smanjivši se za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kompanija je objavila da bi, u slučaju da nije bila prisiljena platiti globu, povećala dobit za više od 30 posto. Promet je u prvom polugodišnju 2007. porastao za 6,8 posto na 6,13 milijardi eura, navode u Heinekenu.

Glavni su razlozi rasta prometa snažan rast prodane količine proizvoda, poboljšani mix proizvoda i rast cijena, navodi se u priopćenju kompanije.

Rezultati poslovanja dobri su čak i kada se uzmu u obzir neuobičajene i nepovoljne vremenske prilike u Europi u prvih šest mjeseci ove godine, konstatirao je izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer, upozorivši ipak da će se pogoršanje vremena i rast troškova sirovina osjetiti u drugoj polovini godine.



Hina