Info servis

Cijene dionica na europskim burzama rastu sedmi dan uzastopno

Cijene europskih dionica u ponedjeljak su ponovno blago ojačale kako se raspršuju zabrinutosti ulagača oko stanja u američkom gospodarstvu nakon objave snažnih podataka o rastu prodaje na američkom tržištu nekretnina i o novim narudžbama trajnih roba američkoj industriji.

U takvom okruženju, frankfurtski je DAX indeks ojačao 0,4 posto, na 7.535 bodova. Londonska je burza danas zatvorena zbog praznika.

Među najvećim dobitnicima našla se francuska grupacija teške metalurgije Alstom, čije su dionice ojačale 2,7 posto po objavi priopćenja da je pridobila dva ugovora vrijedna ukupno 1,85 milijardi eura.

Europski burzovni indeksi rastu od 17. kolovoza, oporavljajući se nakon oštre petotjedne korekcije izazvane zabrinutostima da bi se sve više slučajeva nepodmirivanja drugorazrednih hipotekarnih kredita u SAD-u moglo pretočiti u velike gubitke za financijske institucije te oslabiti američki gospodarski rast.

"Završetak kreditne krize nije ni blizu i mislim da ćemo dobiti još negativnih vijesti iz niza banaka. To će utjecati na njihove poslovne rezultate, a budući banke imaju neke od najvećih tržišnih kapitalizacija, odrazit će se i na burzovne indekse", ocjenjuje Jean-Francois Virolle, glavni strateg Global Equities u Parizu. "Ne vidim sistemsku krizu koje su se neki pribojavali, ali bi tržište moglo doživjeti nove rasprodaje", dodaje on.

Dionice Unibail Rodamco, najveće europske kompanije za nekretnine čije su dionice izlistane na burzi, ojačale su 1,2 posto nakon izvješća o 11-postotnom rastu neto dobiti u prvoj polovini godine i ponovljenog planiranog ciljanog rasta dobiti.

Inženjerska grupacija ABB zabilježila je 1,6-postotni rast cijene svojih dionica nakon najave prodaje svojeg dijela poslovanja Lummus Global tvrtki Chicago Bridge&Iron Company (CB&I) za 950 milijuna dolara.

Nikkei indeks Tokijske burze ojačao je 52,42 boda, ili 0,3 posto, na 16.301 bod.



Hina