Info servis

U Hrvatskoj dalji porast mobilnog i pad fiksnog telefoniranja

U Hrvatskoj se u prvoj polovici ove godine nastavio trend povećanog telefoniranja putem mobitela i smanjenja razgovora fiksnim telefonima, pa je tako u mobilnim mrežama utrošeno 29 posto više minuta nego u istom lanjskom razdoblju, dok je u fiksnim mrežama zabilježen 12 postotni pad utrošenih minuta.

Podaci Državnog zavoda za statistiku za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju i da se u fiksnim (nepokretnim) mrežama još uvijek troši više minuta, 3,93 milijarde minuta, prema 2,36 milijardi utrošenih minuta u mobilnim (pokretnim) mrežama.

Većina utrošenih minuta u fiksnoj telefoniji, 3,84 milijarde, utrošena je u unutrašnjem prometu, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje također pad od 12 posto.

Utrošenih 94 milijuna minuta u međunarodnom prometu manje je za 2 posto.

U mobilnim je mrežama 97 posto ili 2,29 milijardi minuta utrošeno u unutrašnjem prometu, čime je u odnosu na prošlu godinu zabilježen porast od 29,6 posto.

U međunarodnom je prometu ostvareno povećanje utrošenih minuta u mobilnim mrežama od gotovo 15 posto, s 70 milijuna minuta.

Za 9,5 posto porastao je i broj poslanih SMS (tekstualnih) poruka u mobilnim mrežama, s ukupno 1,35 milijardi tih poruka, dok je poslanih MMS (multimedijalnih/slika, ton) poruka poslano čak 28,3 posto više ili 8,94 milijuna.



Hina