Info servis

Zagrebačke pekarne Klara iz dobiti u gubitak

Zagrebačke pekarne Klara završile su prvo ovogodišnje polugodište s gubitkom od 2,3 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ta pekarska tvrtka poslovala s dobiti od 29,6 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Rezultat je to izostanka gotovo 35 milijuna kuna izvanrednih prihoda ostvarenih u prvoj polovici prošle godine, zbog čega su ukupni prihodi Klare u tom razdoblju iznosili 189,15 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje bili na razini od 152,7 milijuna kuna.

Tako su u prvih šest mjeseci ove godine Klarini prihodi od prodaje povećani za 1,3 posto prema prošlogodišnjima te su iznosili 154,7 milijuna kuna, od čega je na domaćem tržištu ostvareno 152 milijuna kuna ili 1 posto više nego lani.

No, zbog spomenutih prošlogodišnjih izvanrednih prihoda, ukupni prihodi Klare u prvoj polovici ove godine iznosili su 155,5 milijuna kuna ili 18 posto manje nego u prvih šest mjesece lani.

Ukupni rashodi smanjeni su pak istodobno za 1 posto, na 157,7 milijuna kuna, a to je posljedica izostanka 5,2 milijuna kuna izvanrednih rashoda iz prve polovice prošle godine.

Naime, materijalni troškovi, koji su u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 102,3 milijuna kuna, povećani su u usporedbi s istim razdobljem lani za 0,5 posto, dok su troškovi osoblja porasli za 7,7 posto, na 40,4 milijuna kuna.



Hina