Info servis

ECB injektirao rekordnih 95 milijardi eura na financijsko tržište

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je na tržište injektirala 94,8 milijarde eura u nastojanju da stabilizira financijska tržišta potresena globalnim širenjem krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova u SAD-u.

Kako je priopćeno iz ECB-a, ponuđena je sredstva preuzelo 49 banaka eurozone po bančinoj standardnoj stopi od 4 posto, radi sprječavanja nelikvidnosti na novčanom tržištu.

Radi se o najvećem iznosu injektiranom na tržište u povijesti te banke, višem čak i od 69 milijardi eura injektiranih nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

ECB-ovom je potezu prethodilo priopćenje najveće francuske banke BNP Paribas da je zamrznula imovinu svoja tri fonda izložena krizom pogođenom američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita. BNP Paribas Investment Partners, dio te francuske bankarske grupacije, priopćio je da fondovi Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor te BNP Paribas ABS Eonia do daljnjega neće prodavati ni otkupljivati svoje udjele. Vrijednost imovine ta tri fonda u proteklih je nekoliko tjedana naglo pala - s 2,075 milijardi eura 25. srpnja na 1,593 milijardi eura 7. kolovoza

Na tržištu se također spekulira da je i njemačka banka WestLB suočena s krizom likvidnosti.

U svojem redovitom mjesečnom biltenu ECB je u četvrtak priopćila da pažljivo prati sva eventualno prijeteća tržišna kretanja, misleći pritom na probleme koju su zahvatili američki sektor drugorazrednih hipotekarnih zajmova.



Hina