Info servis

Bush: kineski napad na američki dolar bio bi drski potez

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da bi pokušaj Kine da sruši tečaj dolara u znak osvete za pritiske Sjedinjenih Država oko navodne kineske manipulacije juanom bio drzak potez.

Bush je kazao da nije vidio izvješće u britanskom listu Daily Telegraph u kojem se nagoviješta takav potez Kine, no upozorio je Kinu na svaki pokušaj zadavanja udarca Washingtonu putem korištenja njezinih golemih deviznih rezervi.

"Bilo bi drsko od njih da to učine", kazao je Bush u intervjuu za Fox News, te dodao kako dvoji da se to izvješće temelji na izvorima iz ureda kineskog predsjednika Hu Jintaoa."Ako je to pozicija vlade, bilo bi drsko od njih da to učine".

Američki ministar financija Henry Paulson kazao je u međuvremenu za televizijsku postaju CNBC kako su apsurdne ocjene da Kina razmatra prodaju imovine iskazane u američkim dolarima radi zadavanja udarca ionako oslabljenoj američkoj valuti.

"Imamo tenzije i s njima se moramo hvatati u koštac na obje strane. Općenito su međutim dvije zemlje predane konstruktivnim gospodarskim vezama", kazao je Paulson, koji se vratio s prošlotjednih razgovora s čelnim ljudima u Kini.

Kina je u prošli petak objavila da je neće primorati na reformu valutnog režima to što Washington i američki Kongres obnavljaju svoje pozive za ubrzanjem promjena u toj zemlji kako bi juan postao tržišno orijentiraniji.

Britanski Telegraph je objavio da su dvojica dužnosnika u vodećim tijelima tamošnje komunističke stranke u nedavnim intervjuima upozorili da bi Peking mogao iskoristiti više od 1.000 milijardi dolara deviznih rezervi kao političko oružje u slučaju da SAD uvede sankcije Kini zbog manipulacija tečajem juana.

Okarakteriziran kao kineska "nuklearna opcija" u državnim medijima, taj bi potez mogao izazvati rušenje vrijednosti ionako padajućeg dolara i snažan rast prinosa po američkim državnim obveznicama. To bi moglo rezultirati pogoršanjem stanja na ionako već problemima pogođenom američkom tržištu nekretnina i guranjem najbogatijeg svjetskog gospodarstva u recesiju. Upitan bi li taj potez više naštetio Kini nego SAD-u Bush je kazao da bi bilo apsolutno tako. Kina navodno raspolaže s nekih 900 milijardi dolara u različitim američkim državnim obveznicama.

Bush je također ustvrdio da bi SAD i Kina mogle riješiti svoje razlike na prijateljski način, što je suprotno spominjanim opcijama Pekinga kroz likvidaciju goleme imovine u dolarima ili putem donošenja zakona u američkom Kongresu kojim bi se Kini nametnule sankcije.

Američki predsjednik istakao je visoku razinu strateškog gospodarskog dijaloga vođenog između Paulsona i zamjenika kineskog premijera Wu Yi-a kao učinkoviti put za razmatranje razlika među dvjema silama. Izjavio je da dvije sile imaju vrlo složene trgovinske odnose te kako je Sjedinjenim Državama vrlo važno da ima pristup golemom kineskom tržištu.

Kritičari Kine u Sjedinjenim Državama kažu da je juan podcijenjen čak i do 40 posto, što osjetno pojeftinjuje kineski izvoz. Neki nisku vrijednost juana krive za gubitak američkih radnih mjesta u proizvodnji i golemi američki trgovinski manjak s Kinom koji je lani dosegnuo 232,5 milijardi dolara. Bush je izjavio da je kineska roba bila korisna američkim potrošačima jer je pomogla držati inflaciju niskom, posebice u uvjetima rastućih cijena energenata.



Hina