Info servis

BNP zamrznuo tri investicijska fonda zbog krize sa drugorazrednim zajmovima

Najveća francuska banka čije su dionice izlistane na burzi BNP Paribas u četvrtak je zamrznula svoje 1,6 milijardu eura vrijedne fondove, navodeći kao razlog krizu na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova.

Ta je vijest duboko protresla ionako nervozna financijska tržišta. Dolazi u vrijeme kad njemački Bundesbank razmatra paket mjera za spašavanje banke IKB, također pogođene tom krizom, dok je europska središnja banka ECB objavila kako je spremna na djelovanje u slučaju potrebe da bi se osiguralo normalno funkcioniranje tržišta.

BNP Paribas, druga po veličini banka eurozone po tržišnoj kapitalizaciji, priopćila je kako zbog krize na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova ne može izračunati vrijednost obvezničkih fondova osiguranih imovinom te je zabranila ulagačima povlačenje gotovine iz njih.

Kako je priopćeno iz te banke, tri fonda u proteklih su nekoliko tjedana naglo izgubila na vrijednosti - njihova vrijednost pala je s 2,075 milijardi eura 25. srpnja na 1,593 milijardi eura 7. kolovoza. Inače, ta banka upravlja s 326 milijardi eura sredstava.

Odluka se, kako je objavio BNP Paribas Investment Partners, odnosi na fondove Parvest Dynamic ABS, BNP Paribas ABS Euribor, te BNP Paribas ABS Eonia.



Hina