Info servis

Dalekovodu 20 milijuna eura vrijedan posao u Norveškoj

Tvrtka Dalekovod potpisala je danas s norveškom državnom kompanijom Stattnet 20 milijuna eura vrijedan ugovor o izgradnji 105 kilometara dugog dalekovoda između mjesta Skareheia i Holena u Norveškoj.

Radovi bi trebali početi u rujnu i biti gotovi u kolovozu 2009. godine, rekao je predsjednik Uprave Dalekovoda Luka Miličić.

Natječaj na kojem je Dalekovod dobio posao u Norveškoj bio je pozivni što znači da je Stattnet pozvao sedam odabranih svjetskih tvrtki da daju svoje ponude, istaknuo je Miličić.

Andreas Carlsen, projektni menadžer Stattneta za izgradnju dalekovoda Stareheia - Holen, rekao je da je danas potpisani ugovor prvi takve vrste koji Stattnet sklapa sa stranom kompanijom.

Kad bude gotov, kaže Carslen, dalekovod će ispuniti važnu pretpostavku za polaganje 500 kilometara dugog podmorskog kabela između Norveške i Nizozemske, što će biti najduži takav kabel na svijetu.

Očekuje se, dodao je, da će tvrtka Dalekovod posao u Norveškoj obaviti na najvišoj razini, kao što je to učinila na Islandu gradnjom 420 kilometara dugog dalekovoda.

Uz posao u Norveškoj i na Islandu, Dalekovod je ove godine ostvario i nekoliko drugih iskoraka na strana tržišta.

Tako je početkom godine sklopio ugovor o projektiranju i gradnji 390 kilometara dugog dalekovoda u Kazahstanu te za nabavu opreme i izgradnju dalekovoda od Bitole do granice s Grčkom u Makedoniji. Krajem srpnja potpisan je i ugovor o gradnji dalekovoda Tirana - Podgorica.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova u inozemstvu prema podacima tvrtke je 170 milijuna eura, a vrijednost ugovorenih radova u Hrvatskoj je 1,5 milijardi kuna.

Dalekovod je prvo polugodište završio s neto dobiti od 18 milijuna kuna, uz prihode od 650,2 milijuna kuna, od čega je 550,3 milijuna kuna ostvario na domaćem tržištu, a nešto manje od 80 milijuna kuna na inozemnom.



Hina