Info servis

Oštar pad dobiti MOL-a u drugom tromjesečju

Mađarska naftna kompanija MOL u četvrtak je priopćila da je u drugom tromjesečju zabilježila pad neto dobiti za 70 posto na godišnjoj razini, na 26,9 milijardi forinti (146 milijuna dolara), pogođena slabljenjem dolara, financijskim gubitcima i povećanim poreznim opterećenjem.

Operativna dobit smanjena je istodobno 14 posto, na 88,4 milijardi forinti. Zabilježen je pritom pad prihoda od prodaje za 14 posto, na 606,6 milijardi forinti, budući je pad tečaja dolara pogodio rezultate ostvarene u svim segmentima poslovanja te kompanije.

Trošak kompanije na ime poreza na dobit više je nego utrostručen na godišnjoj razini, na 39,3 milijardi forinti. U MOL-u to, međutim, ponajviše pripisuju poreznim olakšicama koje su bile na snazi u 2006.

Izvršni direktor Zsolt Hernadi kazao je da su unatoč slabijim rezultatima temelji kompanije čvrsti, te naveo kao primjer nedavnu akviziciju talijanske rafinerijske tvrtke IES i nastavak širenja poslovanja u Hrvatskoj.

"Smatramo da i mogućnosti organskog rasta i naše nedavne akvizicije dokazuju da smo na dobrome putu za ispunjenje svoje strategije rasta", kazao je on.

Taj jedan od najvećih igrača na energetskom tržištu te regije trenutno je zaokupljen upornim pokušajima austrijskog OMV-a usmjerenog na njegovo preuzimanje otkad je krajem lipnja povećao svoj udjel u MOL-u s 10 na 18,6 posto.

MOL se oštro protivi tome preuzimanju te je započeo s otkupom svojih dionica kako bi se obranio. U četvrtak je priopćio da je kupio dodatnih 500.000 trezorskih dionica, povećavši svoj udjel na 39,2 posto.



Hina