Info servis

Kineski Lenovo u pregovorima o kupnji nizozemskog Packard Bella

Kineska grupacija Lenovo, treći po veličini proizvođač osobnih računala u svijetu, u srijedu je priopćio da je u pregovorima o kupnji Packard Bella, jednog od najvećih igrača europske računalne industrije.

Iz Lenova je priopćeno da je potpisao pismo razumijevanja s nezavisnom trećom stranom u vezi predložene akvizicije te nizozemske tvrtke. "Predloženo spajanje Lenova i Packard Bella savršeno se uklapa u prioritete Lenovovog plana strateškog rasta", kazala je Angela Lee, glasnogovornica Lenova, čije je sjedište u Hong Kongu.

"Vjerujemo da bi predložena akvizicija stvorila dobitničku kombinaciju koja bi mogla dati snažnu tržišnu prisutnost i konkurentne prednosti, osobito na potrošačkom tržištu zapadne Europe", dodala je.

Radi se o posljednjoj u nizu inozemnih akvizicija vodećih kineskih kompanija, koje naglašavaju nastavak ubrzanog rasta gospodarske snage tog azijskog giganta.

"Lenovo će morati dosta poraditi na svojim odnosima s javnošću što se tiče dužnosnika europskih vlada", ocjenjuje Zhang Tao, direktor istraživanja CCID Consultinga, tvrtke koja se specijalizirala za računalnu industriju.

No, ekonomski smisao toga sporazuma nije u pitanju, dodaje nadalje on, ističući kako je Lenovo pod pritiskom na američkom i europskom tržištu, gdje Packard Bell ima snažnu prisutnost. "To bi Lenovu ujedno dalo čvršći temelj u Europi, najvećem tržištu njegovog rivala Acera", dodao je.



Hina