Info servis

Rast graničnog prometa putnika i robe u prvom polugodištu

Ukupni granični promet putnika na cestovnim, željezničkim, pomorskim, riječnim i graničnim prijelazima u zračnim lukama u prvih šest mjeseci ove godine veći je za 12,2 posto na ulazu i za 11,2 posto na izlazu iz zemlje, objavio je Državni zavod za statistiku.

Tijekom prvih šest mjeseci statistika bilježi 31,4 milijuna putnika na ulazu u Hrvatsku i 29,5 milijuna putnika na izlazu.

Najviše putnika na ulazu - 30 milijuna, te na izlazu - 28,2 milijuna, bilo je u cestovnom prometu. Pritom je broj putnika na ulazu u odnosu na isto razdoblje prošle godine veći za 12,3 posto te za 11,3 posto u izlazu putnika iz zemlje.

Promet putnika u zračnom graničnom prometu bilježi rast za 12,3 posto u ulazu te za 11,4 posto u izlazu iz Hrvatske. Zrakoplovima je u prvih šest mjeseci u Hrvatsku stiglo 784 tisuće putnika, a izišlo 705 tisuća.

Granični promet putnika na željezničkim graničnim prijelazima ostao je približno isti u ulazu putnika u zemlju, uz rast od 0,7 posto, dok se u izlazu bilježi porast od 2,3 posto.

Ukupno je željeznicom u Hrvatsku u prvom polugodištu ušlo 274 tisuće putnika, a iz Hrvatske ih je izišlo 262 tisuće.

U pomorskom graničnom prometu u Hrvatsku je u prvom polugodištu ušlo 345 tisuća putnika, a izišla 341 tisuća. Pritom je ostvaren 15,4 postotni rast dolazaka i 18,4 postotni rast odlazaka putnika.

Putem cestovnih graničnih prijelaza u Hrvatsku je u prvih šest mjeseci ove godine ušlo 10,2 milijuna tona robe, što je za 17,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Istovremeno, zabilježen je i porast cestovnog prometa robe na izlazu iz Hrvatske, za 8,8 posto, na 8,2 milijuna tona.

Broj teretnih cestovnih vozila na graničnim prijelazima u porastu je za 14,7 posto u ulazu u Hrvatsku i za 16,8 posto na izlazu iz Hrvatske u odnosu na prvo polugodište prošle godine.



Hina