Info servis

Dell širi prodaju osobnih računala s Linuxom u Europu

Američki Dell Inc. odlučio je proširiti prodaju osobnih računala s instaliranim Linux operativnim sustavom na Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Kinu, priopćeno je iz te kompanije.

Taj drugi po veličini proizvođač osobnih računala u svijetu, u svibnju je započeo s prodajom osobnih računala s instaliranim operativnim sustavom Ubuntu Linux, ali samo u Sjedinjenim Državama. Ubuntu je besplatna verzija toga softvera.

Softver Linux, najveći rival Microsoftovim tržišno dominantnim Windowsima, u proteklih je godinu dana postao jedna od najpopularnijih vrsta softvera za poslovne kompjutere. No, još se nije učvrstio na potrošačkom tržištu na kojemu je Windows instaliran na više od 90 posto osobnih računala.

Dell je priopćio da prodaja Linuxa na američkom tržištu dosad većim dijelom otpada na pristalice open-source softvera, koji nudi na tisuće kompatibilnih besplatnih programa, a jednostavno ga je mijenjati, prepravljati i poboljšavati.

No, Dell ističe da postoji i manji broj kupaca Linuxa koji su naprosto zainteresirani za pronalazak alternative Windowsima. Bude li ta skupina rasla, to bi moglo naštetiti rastu Microsoftove dobiti.

Svako osobno računalo prodano s instaliranim Linux umjesto Windows sustavom za Microsoft znači jednu naknadu za licencu manje od proizvođača računala. Microsoft i proizvođači računala ne objavljuju koliki su ti iznosi, no maloprodajne verzije programa Windows Vista uglavnom stoje između 200 i 400 dolara.

U ponedjeljak je kineski Lenovo, treći po veličini u svijetu proizvođač osobnih računala, najavio uvođenje širokog raspona prijenosnih računala s Linuxom - što predstavlja najveću dosadašnju primjenu open-sorce softvera od strane vodećeg proizvođača kompjutora.

Dell je priopćio da je na računala s Linux operativnim sustavom čija je prodaja u Europi započela u utorak, instalirana verzija Ubuntu Linux.



Hina