Info servis

HBOR: u šest mjeseci 92,3 milijuna kuna dobiti

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine ukupne prihode u iznosu od 420,5 milijuna kuna i pozitivan financijski rezultat u iznosu od 92,3 milijuna kuna, stoji u nerevidiranom financijskom izvješću Banke objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

HBOR-ova dobit nakon oporezivanja iz prve polovice ove godine veća je za 4 posto u odnosu na dobit iz prvih šest mjeseci prošle godine.

Neto prihodi od kamata istodobno su povećani za 2,3 posto, na 219,1 milijun kuna, a u priopćenju se navodi kako je 12,8 postotni rast ukupnih prihoda od kamata (na 407,3 milijuna kuna) popraćen 28,3 postotnim povećanjem rashoda od kamata (na 188,2 milijuna kuna). To se pojašnjava porastom kamatnih stopa na financijskom tržištu te planiranim povećanjem obujma aktivnosti.

Neto prihodi od naknada smanjeni su pak u prvih šest mjeseci ove godine za gotovo 12 posto prema istom razdoblju lani, na 9,6 milijuna kuna, dok su neto prihodi od financijskih aktivnosti pali s prošlogodišnjih 15,3 milijuna kuna, na 617 tisuća kuna.

Ukupna bilančna svota HBOR-a iznosila je na kraju lipnja ove godine 16,4 milijarde kuna te je u odnosu na početak ove godine povećana za 10,1 posto.

Ukupni neto krediti na kraju lipnja ove godine iznosili su pak 15,28 milijardi kuna, dok bruto krediti iznose 17,11 milijardi kuna i za 8,4 posto su viši u odnosu na početak godine.

Od značajnijih pokazatelja poslovanja HBOR-a iz prve polovice ove godine navodi se i kako stanje ukupnih obveza te banke na dan 30. lipnja ove godine iznosi 10,9 milijardi kuna, od čega se gotovo 6 milijardi kuna odnosi na obveze po izdanim obveznicama, dok na kreditna zaduženja HBOR-a otpada 3,3 milijarde kuna.



Hina