Info servis

MMTPR: 15 zahtjeva malih brodara za državne potpore

Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) pristiglo je 15 zahtjeva za dodjelu državnih potpora za gradnju trupa i rekonstrukciju broda u 2007., ukupnog iznosa nešto većeg od 2,72 milijuna kuna, izvijestili su iz tog Ministarstva.

Riječ je o zahtjevima za državnim potporama za rekonstrukciju putničke i izletničke flote za potrebe hrvatskih privatnih brodara.

Prispjeli zahtjevi otvoreni su jučer, a kako napominju iz MMTPR-a, tijekom kolovoza pregledat će ih, ocijeniti i usporediti Stručno povjerenstvo za dodjelu tih potpora radi utvrđivanja zadovoljavanja uvjeta nadmetanja.

Od ukupnog broja osam prispjelih zahtjeva je za gradnju trupa, dok ih je sedam za rekonstrukciju putničkih, izletničkih i školskih brodova te brodica.

Riječ je o projektu koji je hrvatska Vlada prihvatila početkom travnja 2005., i uz pomoć kojeg je do danas izgrađeno 18 brodova.

Cilj projekta je pripremiti male brodare za konkurenciju na europskom tržištu, potaknuti zaposlenost, razvoj malog poduzetništva na obali i otocima te turizma kroz organizirane jednodnevne izlete i višednevna krstarenja uz očuvanje autentičnih tradicionalnih drvenih brodova (jedrenjaka).

Model financiranja oslanja se na poticajna državna sredstva isplanirana u državnom proračunu, pri čemu se radovi na izgradnji trupa broda sufinanciraju do 10 posto visine ugovorene cijene vrijednosti trupa broda.

Od svibnja prošle godine projekt je proširen i na sufinanciranje rekonstrukcije putničke i izletničke flote s 10 posto iznosa ugovorene cijene tog posla.



Hina