Info servis

PBZ: u BiH dovršeno pripajanje LTG banke UPI banci

Postupak pripajanja banke LT Gospodarske banke (LTG) iz Sarajeva također sarajevskoj UPI banci okončan je 31. srpnja te je LTG banka brisana iz sudskog registra, a u Registru vrijednosnih papira Bosne i Hercegovine proveden je postupak zamjene dionica LTG banke po utvrđenom omjeru zamjene, objavili su iz Privredne banke Zagreb (PBZ), većinskog vlasnika LTG banke.

Pripajanjem su dioničari LTG banke za jednu dionicu stekli 0,43 dionica UPI banke - banke sljednika.

U svrhu zamjene dionica emitirano je 90.326 novih redovnih dionica s pravom glasa i 60 prioritetnih dionica UPI banke, te novi dionički kapital UPI banke iznosi ukupno 31.938.600 konvertibilnih maraka (KM).

Postupak pripajanja LTG banke UPI banci pokrenule su članice Grupe Intesa Sanpaolo - PBZ, kao većinski, 66,99 postotni vlasnik LTG banke te Intesa Holding International Luxembourg (IHI), kao većinski vlasnik UPI banke sa 81,18 posto glasačkih prava.

U vlasničkoj strukturi nove UPI banke, Grupa Intesa Sanpaolo vlasnik je ukupno 77,17 posto redovnih dionica UPI banke s glasačkim pravima, od čega je u vlasništvu IHI-a 58,22 posto, a PBZ-a 18,95 posto. Preostalih 7,17 posto dionica je u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je 15,66 posto u vlasništvu manjinskih dioničara.

UPI i LTG banka zajedno su na kraju prošle godine sudjelovale u ukupnoj aktivi bankarskog sistema Federacije BiH s 5,9 posto, u ukupnim kreditima na bankarskom tržištu FBiH s 5,4 posto, a u ukupnim depozitima na tom tržištu sa 6,5 posto, navodi se u priopćenju PBZ-a.



Hina