Info servis

Kina će postrožiti sigurnost igračaka namijenjenih izvozu

Kina će uvesti nova pravila radi poboljšanja sigurnosti lokalno proizvedenih igračaka s obzirom da se tamošnja golema industrija igračaka suočava s međunarodnim kritikama u pogledu sigurnosti svojeg izvoza, kazao je jedan kineski dužnosnik.

Kao najveći svjetski proizvođač igračaka, Kina će ispitati sigurnosne rizike svakoga novog proizvoda prije nego bude pušten u proizvodnju, prenosi China Daily izjavu Wang Xina, čelnika odjela za inspekcije pri kineskoj agenciji za nazor kvalitete proizvoda. Agencija će primjenjivati i nasumične inspekcije tvornica te ispitivanje uzoraka, rekao je.

"Igračke za nas uvijek predstavljaju najveću brigu jer ih koriste djeca", kazao je Wang, čelnik Općeg ureda za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu.

Potpuno uklanjanje opasnih igračaka namijenjenih izvozu predstavljat će veliki izazov zbog činjenice da se radi o ogromnoj količini proizvoda, prenose novine. Kina je prošle godine izvezla igračaka u vrijednosti od 17,8 milijardi dolara.

Kineska industrija igračaka nedavno se našla na udaru međunarodnih kritika zbog previše blagih sigurnosnih standarda, kao što je to prethodno bio slučaj i s brojnim drugim izvoznim sektorima te zemlje.

Milijuni igračaka 'Thomas and Friends' nedavno su povučeni sa tržišta u Sjedinjenim Državama i Europi jer je kineski proizvođač navodno zamijenio bezolovnu boju jeftinijom verzijom koja sadrži olovo.

U izvješću kineske agencije za nadzor kvalitete proizvoda stoji kako je više od 20 posto igračaka namijenjenih domaćem tržištu neprihvatljive kvalitete ili su, pak, potencijalno opasne.

Prema podatcima EU-a, kineske igračke lani su pretekle kućanske električne uređaje kao vrsta proizvoda za koju je najvjerojatnije da će potaknuti upozorenja o sigurnosti proizvoda. Na kineske igračke lani se u Europskoj Uniji odnosilo 24 posto takvih upozorenja, uglavnom zbog opasnosti od gušenja sitnijim dijelovima, oštrih rubova te opasnih kemikalija u tragovima.



Hina