Info servis

Uspjeh američko-kineske istrage o softverskom piratstvu

Više od 500 milijuna dolara vrijedan piratski softver, uključujući krivotvorene proizvode Microsofta i Symanteca, pronađen je u sklopu dugotrajne zajedničke istrage kineske policije i američkog saveznog ureda za istrage FBI, objavili su dužnosnici Kine i SAD-a u utorak.

Operacija je počela u 2005. i rezultirala s 25 uhićenja te uništavanjem nekoliko piratskih kartela u Kini koji su proizvodili i distribuirali krivotvoreni softver diljem svijeta, uglavnom u SAD-u.

"Suradnja između SAD-a i Kine važan je pomak. No, još puno ostaje za učiniti", izjavio je Steven Hendershot, FBI-ev pravni ataše u Pekingu.

Rašireno kršenje prava na intelektualno vlasništvo u nizu industrija, uključujući softversku, glazbenu, filmsku i modnu, glavni je izvor sukoba između Kine i glavnih trgovinskih partnera, SAD-a i Europe.

U toj operaciji zaplijenjeno je više od 290.000 krivotvorenih softverskih CD-ova i certifikata koji bi trebali dokazati autentičnost proizvoda a ispražnjeno je i šest proizvodnih pogona i maloprodajnih objekata.

FBI procjenjuje da je maloprodajna vrijednost pronađenog krivotvorenog softvera veća od pola milijarde američkih dolara. To predstavlja 10 posto gubitaka koje su softverske kompanije imale u 2006. zbog piratstva u Kini, podaci su Business Software Alliance-a.



Hina