Info servis

Kinesko gospodarstvo poraslo u prvoj polovini 2007. za 11,5 posto

Kineski BDP zabilježio je u prvoj polovini 2007. stopu rasta od 11,5 posto, tako da mu je ukupna vrijednost 1.410 milijardi dolara, procijenila je u četvrtak kineska vlada, potvrdivši očekivanja analitičara.

U razdoblju od siječnja do lipnja stopa gospodarskog rasta bila je 0,5 postotnih bodova viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U drugom tromjesečju dosegnula je najvišu vrijednost u proteklih 12 godina od 11,9 posto.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u lipnju za 4,4 posto, čime je stopa inflacije dosegnula najvišu vrijednost u proteklih više od dvije godine, navodi Državni ured za statistiku.

Najnoviji podaci nadovezali su se na prošlotjedno izvješće o kineskom trgovinskom višku za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, koje je pokazalo rast na godišnjoj razini za 84 posto na 112,5 milijardi dolara.

Kina je vjerojatno Njemačkoj već preotela poziciju trećeg po veličini gospodarstva u svijetu, što znači da zaostaje još samo za Japanom i SAD-om, zaključio je u prvoj polovini tjedna viši ekonomist pri banci Standard Chartered sa sjedištem u Šangaju, Stephen Green.



Hina