Info servis

Sporazum o suradnji APIU-a i španjolskog ASECAM-a

Agencija za promicanje izvoza i ulaganja APIU) i poslovno udruženje ASECAM iz španjolske regije Valencia potpisali su danas sporazum o suradnji kojim se otvaraju mogućnosti suradnje i ulaganja hrvatskih i španjolskih poduzetnika u energetici, turizmu, logistici i drugim područjima.

Ravnatelj APIU-a Slobodan Mikac izvijestio je da su španjolski investitori najviše zainteresirani za ulaganja u iskorištavanje obnovljivih izvora energije, visokokvalitetne turističke resurse i razvoj logističkih centara.

Jedan od projekata, čiji je skori početak najavio Mikac i u kojem bi mogli sudjelovati španjolski investitori, je izgradnja postrojenja za iskorištavanje sunčeve energije u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vrijednost te investicije mogla bi, prema njegovim riječima, dosegnuti milijardu kuna, a partner u njezinom ostvarenju mogla bi biti španjolska kompanija Green Fusion, čija dosadašnja ulaganja u Rumunjskoj i Poljskoj iznose 960 milijuna eura.

Mikac je najavio i suradnju sa španjolskim partnerima u izgradnji logističkih centara na području Hrvatske, od kojih je najveći budući zagrebački logistički centar vrijedan između 300 i 400 milijuna eura.

Zbog povećanog opsega suradnje hrvatskih i španjolskih gospodarstvenika istaknuo je mogućnost otvaranja Ureda APIU-a u Španjolskoj. Ured bi trebao pomoći hrvatskim izvoznicima u Španjolsku, posebno iz farmaceutske, kemijske i drvne industrije.

Predsjednik ASECAM-a, udruge koja okuplja oko 150 tvrtki iz različitih industrijskih i uslužnih sektora u regiji Valencia, Simon Montolio kaže da su članice ASECAM-a najviše zainteresirane za suradnju u izgradnji logističkih centara, LNG projektima, energetici i turizmu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, udio Španjolske u ukupnoj razmjeni Republike Hrvatske s inozemstvom je 1,31 posto. Ukupni hrvatski izvoz u Španjolsku prošle godine iznosio je 72,2 milijuna dolara, a uvoz 343,8 milijuna dolara.



Hina