Info servis

Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za projekt modernizacije Porezne uprave

Ugovor o zajmu Svjetske banke za Projekt modernizacije Porezne uprave u iznosu od 50 milijuna eura potpisali su danas u Zagrebu ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai.

Rok otplate kredita je deset godina, uz poček od pet godina.

Cjelokupni Projekt modernizacije Porezne uprave vrijedan je 93 milijuna eura, a uz kredit Svjetske banke, preostala sredstva osigurat će se iz pretpristupnih fondova EU i državnog proračuna, kazao je ministar Šuker.

Cilj Projekta modernizacije Porezne uprave, kako je rečeno, je povećati učinkovitost, transparentnost i odgovornost Porezne uprave.

Šuker je istaknuo i kako je s današnjim danom ostvarena 15 posto veća naplata poreza nego u istom razdoblju lani.

Projekt će doprinijeti postizanju daljnjih poboljšanja na područjima pružanja usluga poreznim obveznicima i ispunjavanja poreznih obveza, putem jačanja kapaciteta i unapređenja sustava Porezne uprave te će značajno doprinijeti uvođenju poreznog broja u hrvatski porezni sustav.

Šuker je posebno naglasio kako porezni broj neće biti novo administrativno opterećenje hrvatskih građana, već instrument koji će omogućiti na jednom mjestu prikupljanje informacija koje su se do sada skupljale na više mjesta.

Naveo je kako se Projektom modernizacije Porezne uprave želi napraviti funkcionalni ustroj Porezne uprave, a najavio je i osnivanje Porezne akademije.

Horvai je istaknuo kako će Projekt pomoći Hrvatskoj da razvije sustav registriranja poreznih obveznika koji će biti usklađen sa sustavom EU. Osim toga, provedba Projekta modernizacije Porezne uprave pridonijet će stvaranju učinkovitijeg, ekonomičnijeg, transparentnijeg i odgovornijeg sustava Porezne uprave, a primjena poreznog broja uspostavit će temelj za bolje ciljanje programa socijalnih naknada, kazao je.

Projekt modernizacije Porezne uprave uključit će četiri međusobno povezane komponente - organizacijsko objedinjavanje i funkcionalnu preraspodjelu poreznih ureda Porezne uprave Hrvatske, unaprjeđenje znanja i stručnost poreznih službenika i zainteresiranih strana, tehnološko poboljšanje usluga, sustava za upravljenje informacijama i podršku uvođenju poreznog broja te potporu modernizaciji i upravljanju projektom.



Hina