Info servis

Nepodmireni nalozi pravnih osoba 12,7 milijardi, obrtnika 4,7 milijardi kuna

U travnju ove godine nastavljen je trend rasta insolventnih pravnih osoba i nepodmirenih naloga za plaćanje započet u 2006. - krajem četvrtog mjeseca nepodmirene naloge u ukupnom iznosu od 12,7 milijardi kuna imalo je 23.146 pravnih osoba sa ukupno 28.535 zaposlenih.

Istodobno je registrirano i 39,8 tisuća insolventnih fizičkih osoba - obrtnika sa gotovo 18 tisuća zaposlenih, sa ukupnim iznosom nepodmirenih obveza od 4,7 milijardi kuna.

Trgovina i prerađivačka industrija i nadalje su djelatnosti s najvećim vrijednostima nepodmirenih obveza pravnih osoba, sa udjelom od 45,4 posto odnosno 19,8 posto, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore u "Gospodarskim kretanjima" pozivajući se na podatke Financijske agencije.

Podaci FINA-e pokazuju da je na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine, u istom ovogodišnjem mjesecu broj insolventnih pravnih osoba veći za 9,5 posto ili za njih 2.016.

Istodobno se bilježi nastavak trenda rasta vrijednosti nepodmirenih naloga koji je započet u kolovozu prošle godine. Tako ukupna vrijednost tih naloga krajem travnja iznosi 12,72 milijardi kuna i veća je za 1,46 milijardi kuna ili za 12,9 posto u odnosu na travanj 2006. godine.

Broj zaposlenih radnika kod insolventnih pravnih osoba nakon neprekidnog četveromjesečnog pada, u travnju je porastao za blagih 0,5 posto u odnosu na ožujak.

No, na godišnjoj razini insolventne prave osobe u travnju ove godine imala su za 7.100 manje zaposlenih nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Analitičari Centra za makroekonomske analize HGK napominju da je u travnju nastavljen trend rasta nepodmirenih naloga po osnovi poreza koji je također započet u kolovozu lani, pa te obveze čine 35,8 posto ukupno nepodmirenih naloga za plaćanje. Godinu dana ranije njihov je udio bio manji za 4,4 postotna boda. Ukupno je registrirano 4,56 milijardi kuna obveza s naslova neplaćenih poreza.

Nenaplaćena potraživanja preko 360 dana odnose se na 18.813 poduzeća, a iznose oko 11 milijardi kuna te njihov udio u ukupno nepodmirenim nalozima sada iznosi oko 88 posto. U posljednjih godinu dana raste broj takvih poduzeća, dok je broj zaposlenih u tim poduzećima sve manji.

Djelatnosti s najvećim vrijednostima nepodmirenih obveza i nadalje su trgovina sa udjelom od 45,4 posto i prerađivačka sa udjelom od 19,8 posto.

Slijedi građevinarstvo s 9,7 postotnim udjelom te poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge, sa 7,2 posto.

Grad Zagreb s 5,5 milijardi kuna prvi je po visini vrijednosti nepodmirenih obveza s time da se u posljednja tri mjeseca ove godine njegov udio u strukturi smanjuje - sa 44,1 posto u veljači na 43,5 posto u travnju.

Znatno manje nepodmirene obveze imaju ostale županije - udio Splitsko-dalmatinske iznosi 8,6 posto, Primorsko-goranske 6,3 posto, Osječko-baranjske 6,2 posto, Zagrebačke 5,2 posto i dr.



Hina