Info servis

Čobanković s proizvođačima o otkupu pšenice

Predstavnici seljačkih udruga i danas su istaknuli kako bi otkupna cijena pšenice trebala iznositi najmanje 1,2 kune za kilogram, u Žitozajednici pak realnom cijenom smatraju 80 lipa po kilogramu, dok je ministar poljoprivrede Petar Čobanković ocijenio kako je cijena od 1,2 kn/kg previsoka, a ona od 80 lipa po kilogramu preniska.

Čobanković je na današnjem sastanku s proizvođačima i predstavnicima mlinsko-pekarske industrije istaknuo kako je nerealno da se proizvodnja pšenice bazira na otkupnoj cijeni od 1,2 kn/kg, jer tada neće biti budućnosti za pšenicu, odnosno, neće biti onoga tko će je otkupiti. No, isto tako je mišljenja kako je cijena od 80 lipa po kilogramu preniska.

Na prerađivačima i proizvođačima je, kazao je, da pregovaraju i dogovore se o cijeni pšenice, jer nije na ministru poljoprivrede niti na Vladi da određuje otkupnu cijenu pšenice.

Napomenuo je i kako je činjenica da su se površine pod pšenicom povećale pa je tako ove godine zasijana na 160.000 hektara, lani je bila na nešto manje od 140.000 hektara, a u 2005. na nešto manje od 116.000 hektara.

Situacija vezana za pšenicu nije loša, prinosi su dosta dobri, kao i kvaliteta i za očekivati je da otkupna cijena bude nešto viša nego prošle godine, rekao je ministar.

Podsjetio je kako je Ministarstvo stvorilo određene pretpostavke vezane za isplatu poticaja za pšenicu, od 2.250 kuna po hektaru, koji će biti isplaćeni u punom iznosu odmah nakon zaprimanja dokumentacije od proizvođača.

Cijena pšenice u okruženju i na svjetskim burzama u ovoj je godini nešto viša nego lani, što stvara osnov da se višak pšenice izveze na druga tržišta.

Također je naglasio kako država više nema mogućnosti za osiguranje bilo kakvih poticajnih mjera za proizvođače pšenice, misleći pritom na njihov zahtjev da država sudjeluje u troškovima skladištenja pšenice ukoliko oni ne postignu dogovor s otkupljivačima.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić istaknuo je kako se ove godine došlo do apsurdne situacije, jer su se seljaci lani zalagali za tržišni model otkupa pšenice kao što je u europskim zemljama, no dobili su 'hrvatsko tržište na hrvatski način'.

"Vani cijena pšenice nije nigdje ispod 1,10 kn/kg, i mi smo na to tržište mislili, a ne na korporacijsko udruživanje određenih korporacijih i trgovačkih lobija koje je napravila ova ili bivša Vlada, omogućila im da pokupuju silose i ucjenjuju seljake", kazao je Grivičić.

Grivičić je mišljenja kako otkupna cijena od 80 lipa po kilogramu koliko su ponudile tvrtke članice udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica nije realna cijena.

I u Zajednici udruga seljaka Slavonije smatraju kako je otkupna cijena od 80 lipa po kilogramu preniska, te ističu kako je stvorena panika i gnjev među seljacima koji se pitaju kako će vratiti ono što su uložili.

Direktor Žitozajednice Davorin Hrsto istaknuo je pak kako se treba ponašati na tržišnim principima. Na globalnom smo tržištu, sve je stvar poslovne odluke i tako se treba ponašati, kazao je te dodao kako očekuje da će otkupna cijena biti kao i prošle godine.

Lani se raspon cijene pšenice u veleprodaji kretao od 0,83 do 0,95 kn/kg, a od proizvođača po cijenama od 0,75 do 0,87 kn/kg, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi.



Hina