Info servis

Sabor prihvatio paket financijskih zakona

Hrvatski sabor prihvatio je danas četiri zakona, čija je svrha urediti bankarsko tržište i tržište vrijednosnih papira.

U tom paketu je i Zakon o bankama, po kojemu temeljni kapital potreban za osnivanje banke iznosi 40 milijuna kuna.

Bivšim štedionicama, koje su, do konca prošle godine, temeljni kapital povećale na 20 milijuna kuna, omogućeno je da rad nastave kao banke.

Zakon HNB-u daje mogućnost nadzora nad pravnim osobama povezanim s bankom, ovlaštenje da prati poslovne aktivnosti banaka i skupine banaka koje bi za cilj mogle imati ograničavaje tržišnog natjecanja.

Središnja banka će ubuduće propisivati obvezu formiranja rezervi za sve banke, s pravom da veću rezervu propiše bankama koje posluju s većim rizikom, a visina obvezne rezerve ovisit će o HNB-ovoj procjeni rizičnosti poslovanja banke.

Većinom glasova odbačen je prijedlog Odbora za financije da se zakonski tekst proslijedi u treće čitanje. Odbor je to predložio s pojašnjenjem da bi ovakav zakon u neravnopravan položaj doveo manje banke i štedionice, koje nisu u mogućnosti u kratkom roku prikupiti potrebnih 40 milijuna kuna temeljnog kapitala.

Umjesto tog zaključka, prihvaćen je Vladin amandman kojim je malim bankama i štedioncama produžen rok za usklađivanje temeljnog kapitala s novim zakonom do 2006.

Na prijedlog klubova vladajuće koalicije, prihvaćeni su i zaključci kojima je Vlada obvezana da do kraja godine Saboru predloži program obavljanja nadzora nad financijskim institucijama i zakon o osnivanju mikrokreditnih i jamstvenih institucija, unatoč protivljenju oporbe, koja smatra da su ta pitanja trebala biti riješena u okviru Zakona.

Zaključkom je Državnoj reviziji omogućen uvid u poslovanje banaka, čime se omogućuje izvršenje ranijega saborskog zaključka o menadžerskim kreditima.

Zakonom o štedno-kreditnim zadrugama tim je zadrugama omogućeno samostalno obavljanje platnog prometa za vlastite zadrugare. Vlada je odustala od rješenja da ŠKZ poslove platnog prometa mogu obavljati isključivo putem ugovora s poslovnom bankom.

Prihvaćen je i Zakon o tržištu vrijednosnih papira, s ojačanom ulogom Komisije za vrijednosne papire, koja će ubuduće moći zabranjivati i suspendirati aktivnosti na burzi, izmijeniti ili brisati pravila burze ili Središnje depozitarne agencije.

Novim Zakonom o preuzimanju dioničkih društava ozakonjena je obveza objavljivanja ponude za preuzimanje dionica iznad 25 posto.



Hina