Info servis

Adris Grupa: dividenda 5,5 kuna po dionici

Adris Grupa u 2006. je godini ostvarila neto dobit od 602 milijuna kuna, od čega će se u rezerve rasporediti 460,44 milijuna kuna, a dioničarima će biti isplaćeno 5,5 kuna po dionici iz neraspoređene zadržane dobiti ostvarene poslovanjem tvrtke zaključno s 2000. godinom, odlučila je Glavna skupština tvrtke.

Kako se navodi u priopćenju Adris Grupe objavljenom na Zagrebačkoj burzi, dividenda će se isplatiti u dva dijela, i to prvi dio u iznosu od 3 kune po dionici isplatit će se 29. lipnja, a drugi dio u iznosu od 2,5 kuna po dionici isplatit će se 30. studenoga.

Adris grupa je u 2006. ostvarila ukupne prihode u iznosu od 2,96 milijardi kuna.

Poslovni prihodi iznosili su 2,69 milijardi kuna, od čega prihodi od prodaje na domaćem tržištu 1,56 milijardi kuna. Istodobno, prihodi ostvareni na inozemnim tržištima iznose 971 milijun kuna.

Ostvarena je dobit prije amortizacije, kamata i poreza u iznosu od 708 milijuna kuna te je, u odnosu na prošlu godinu, veća za jedan posto. Dobit prije oporezivanja u 2006. iznosi 771 milijun kuna, a neto dobit 602 milijuna kuna.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović rekao je kako su prošlu poslovnu godinu obilježili veliki troškovi restrukturiranja kompanije.

U duhanskom dijelu Grupe zbog potreba završetka procesa preseljenja TDR-a i Istragrafike u Kanfanar te restrukturiranja Hrvatskih duhana otpisano je 28 milijuna kuna, a u turističkom dijelu još 117 milijuna kuna, prije svega zbog rušenja objekata koji su stavljeni izvan upotrebe i na čijem će se mjestu graditi novi smještajni kapaciteti.

Ukupni troškovi restrukturiranja unutar Grupe iznosili su gotovo 150 milijuna kuna.

Vlahović je istaknuo podatak o daljnjem rastu kapitala Grupe, koji iznosi gotovo pet milijardi kuna, a u posljednjih pet godine povećan je za dva puta.

Govoreći o ciljevima Grupe u narednom razdoblju naglasio je kako u duhanskom dijelu poslovanja TDR treba ostati kako nacionalni tako i regionalni lider te značajnije iskoračiti na nova tržišta. U turizmu pak drži da će liderska pozicija biti osigurana značajnim investicijama, kadrovskim jačanjem i partnerstvom s lokalnom zajednicom.



Hina