Info servis

Rijeka: potpisan ugovor o osnivanju Veletržnice ribom d.o.o.

Ugovor o osnivanju Veletržnice ribom Rijeka - za poslovanje ulovljenom ribom d.o.o. potpisali su danas predstavnici osnivača te tvrtke - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predstavnici četiriju poljoprivrednih i ribarskih zadruga.

Država, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka imat će u Veletržnici poslovne udjele od po 25 posto, a četiri zadruge - poljoprivredne zadruge "Kovač" i "Rombo" te ribarske zadruge "Porat" i "Eko riba Cres-Lošinj" po 6,25 posto udjela.

Veletržnica ribom u Rijeci gradi se u sklopu projekata CONNECT i FISH.LOG, vrijednih ukupno 3,3 milijuna eura, odnosno u suradnji Primorsko-goranske i Istarske županije te triju talijanskih regija - Emilia Romagna, Friuli Venecija Giulia i Veneto.

Projekt FISH.LOG sastoji se od izgradnje i preuređenja građevina za dvije veletržnice, u Rijeci i Poreču, te izgradnje pripadajuće infrastrukture, a projektom CONNECT umrežit će se buduće veletržnice ribom s drugim europskim veletržnicama, što bi domaćim ribarima omogućilo da trguju s cijelom Europom.

Ministar Čobanković je ocijenio da uređenje veletržnica u Poreču i Rijeci dobro napreduje. Istaknuo je da je Ministarstvo u prvoj fazi uređenja riječke veletržnice osiguralo oko 2 milijuna kuna te da će i nadalje podupirati taj projekt.

Župan Komadina kazao je da će veletržnica ribom biti dovršena i otvorena najkasnije u polovici srpnja ove godine te da je riječ o projektu značajnu za županiju u kojoj ima oko 750 ribara.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je da će se veletržnica nalaziti u dijelu prostora bivše tvornice "Torpedo", kojim sada upravlja Regionalna razvojna agencija "Porin" te da je gradska uprava taj prostor otkupila tijekom stečaja tvornice. Grad Rijeka radi na komunalnom opremanju veletržnice, vrijednom oko 2 milijuna kuna, kazao je.

Riječka veletržnica ribom imat će oko 1200 četvornih metara zatvorenog prostora. Predviđa se da će se na njoj prodavati samo bijela riba, glavonošci, školjke i rakovi jer ribari prodaju plavu ribu uglavnom izravno, na osnovi dugoročnih ugovora s velikim kupcima. Na veletržnici će se riba licitirati dva puta na dan po tri sata.

Nakon potpisivanja ugovora održana je osnivačka skupština Veletržnice.

Ministar Čobanković danas je obišao i Regionalnu veletržnicu u Matuljima, na kojoj se godišnje ostvari promet od oko 20.000 tona voća i povrća, od kojeg je polovica iz domaće proizvodnje.



Hina