Info servis

U srijedu drugi natječaj za sredstva iz SAPARD-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva otvoriti će u srijedu, 28. ožujka, drugi natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz SAPARD programa.

Natječaj će biti otvoren 120 dana tj. do 28. srpnja, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

S obzirom da udio državne ili lokalnih vlasti može biti do 25 posto omogućeno je znatno većem broju poslovnih subjekta da se prijavi na SAPARD program.

Promjene koje se odnose na poslovne planove pojednostavljuju njihovo ispunjavanje jer su potpuno prilagođene ostalim financijskim izvješćima.

Znatnim snižavanjem ili ukidanjem određenih financijskih pokazatelja omogućen je pristup SAPARD sredstvima onim potencijalnim korisnicima koji nisu mogli ispuniti kriterije propisane u prvom natječaju.

Naime, nakon analize poslovnih planova prijava iz prvog kruga natječaja odbijeno je ukupno 19 zahtjeva (37,2 posto), uglavnom zbog neispunjavanja spomenutih ekonomskih kriterija.

Prilikom prijave na novi natječaj više neće biti potrebno dostaviti određene dokumente. Na taj način skratit će se vrijeme potrebno za prikupljanje dokumenata.

Nadalje, više nije potrebno dostaviti studiju utjecaja na okoliš čime se ujedno znatno smanjuju troškovi korisnika, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ugovorom o zbrinjavanju gnojiva na druge načine osim dosadašnjih, korisnicima se pruža veća mogućnost izbora i naravno posljedično snižavanje troškova.

Jedna od najbitnijih promjena odnosi se na pismo namjere banke koje postaje prihvatljiv dokaz o sposobnosti korisnika da provede cijelo ulaganje.

Pismo namjere banke nadalje ne mora biti obvezujuće niti sadržavati rok važenja, a također je omogućeno da se krediti HBOR-a mogu koristiti prilikom korištenja SAPARD sredstava. Na taj način bitno je olakšan pristup financijskim sredstvima potrebnim za provođenje projekta, kažu u Ministarstvu.

Usklađivanjem sa Zakonom o gradnji omogućeno je korisnicima ostvarivanje prava na SAPARD sredstva ako je u vlasničkom listu upisano pravo gradnje, navodi se u priopćenju.



Hina