Info servis

Počelo suđenje bivšim Siemensovim menadžerima

Dvojici bivših menadžera njemačkog Siemensa optuženih za plaćanje šest milijuna eura mita kako bi osigurali ugovore Siemensovoj poslovnoj jedinici za proizvodnju generatora za električnu energiju u utorak je počelo suđenje.

Andreas Kley i Horst Vigener, obojica bivši menadžeri te poslovne jedinice, optuženi su za podmićivanje i kršenje povjerenja u procesu koji se vodi pred sudom u Darmstadtu.

Optuženi su za plaćanje mita dvojici menadžera talijanske energetske grupacije Enel SpA, s ciljem pridobivanja ugovora za Siemensove plinske turbine u razdoblju od 1999. do 2002.

Radi se o odvojenom slučaju od onoga koji se vodi protiv šest bivših zaposlenika Siemensa osumnjičenih za kršenje povjerenja te kompanije otvaranjem tajnih fondova izvan Njemačke u razdoblju od 2002.

U tom slučaju, Siemens je identificirao sumnjive isplate vrijedne ukupno 420 milijuna eura. Istragu o tome, kako je priopćeno iz te kompanije, vode i američko ministarstvo pravosuđa i Komisija za vrijednosne papire (SEC).

Izvršni direktor Siemensa Klaus Kleinfeld zaposlio je vanjskog stručnjaka za suzbijanje korupcije i pravnu tvrtku radi revizije Siemensovih antikorupcijskih mjera.



Hina