Info servis

Brodosplit: drugi kruzer za Amerikance

U Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO) Brodosplita danas je porinut putnički brod, tzv. mali kruzer, drugi iz serije šest jednakih brodova koji se grade za američku kompaniju Grand Circle River Cruise Line iz Bostona.

Riječ je o malim kruzerima, dugačkim 59 metara, širokima 10,7 metara, visine 4,5 metara do glavne palube, za plovidbu Sredozemnim morem. Plovit će brzinom do 13,70 čvorova.

Uz 19 članova posade mogu primiti 54 putnika, kojima je na raspolaganju 25 dvokrevetnih kabima, te dvije jednokrevetne smještajne jedinice. Uz luksuznu opremu kruzeri će imati i sunčanu palubu, veliki restoran, gimnastičku dvoranu te plesni podij.

Drugi kruzer isporučen je četiri mjeseca nakon primopredaje prvog, a ista obveza vrijedi i za treći ugovoreni brod, koji mora biti predan do kraja godine, rekao je direktor BSO-a Damir Arapović, dodajući kako je splitsko brodogradilište, koje prvi put gradi brodove takvog tipa, uspješno ispunilo zahtjevne poslovne zadaće.

Prvi brod bit će predan na uporabu u travnju, a danas porinuti u kolovozu ove godine. Isporuka posljednjeg broda iz serije predviđena je u prosincu 2008. godine.

Okvirna je vrijednost programa šest kruzera oko 36 milijuna eura, no prava cijena brodova u seriji oblikovat će se prema trenutačnom stanju na tržištu.

Zahvaljujući tome, prošle je godine, nakon potpisivanja ugovora o gradnji tri kruzera, BSO s Amerikancima potpisao i anex o gradnji još triju takvih luksuznih brodova.

Najavljeno je i sklapanje ugovora za gradnju još šest kruzera te broda dugog 120 metara, čime će kapaciteti Brodogradilišta specijalnih objekata biti popunjeni do 2010. godine.

Zahvaljujući složenosti programa osigurana je konkurentnost i opstanak na međunarodnom tržištu, ističu u BSO.

Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za treći brod iz te serije.



Hina