Info servis

Ulagači razočarani poslovnim rezultatima Intela

Razočarani rezultatima poslovanja tehnološkog lidera Intela ulagači su u srijedu na Wall Streetu prodavali dionice tehnoloških kompanija, a veće gubitke spriječili su rekordni poslovni rezultati računalnog diva Applea.

Tehnološki Nasdaq indeks spustio se 0,7 posto, na 2.479 bodova. Istodobno, njujorški Dow Jones indeks oslabio je svega 0,04 posto, na 12.577 bodova.

Dionica Intela potonula je 5,7 posto, pritisnuvši vrijednosti svih najvažnijih američkih burzovnih indeksa. Taj vodeći svjetski proizvođač čipova, naime, izvijestio je kasno u utorak da mu je dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju 40 posto niža te da mu se profitne margine neće popraviti.

No, Apple, koji je prošloga tjedna najavio lansiranje svog multimedijalnog uređaja iPhonea, objavio je da je u istom razdoblju prodao 21,1 milijun iPoda, što mu je podiglo profit za 78 posto. Njegove dionice odmah su porasle četiri dolara, na 99,3 dolara, no kasnije su se spustile na 94,11 dolara.

"Apple utječe na poslovne rezultate ostalih sektora, a sada bi njegov utjecaj mogao biti i veći obzirom da nije više računalna kompanija već i mnogo više. Njegovo poslovno izvješće postalo je jedno od najvažnijih na tržištu dionica", rekao je Joe Saluzzi, menadžer pri brokerskoj tvrtki Themis Trading.

Energetski sektor, koji je ovoga mjeseca teško pogođen korekcijama cijena nafte, u srijedu je bilježio rast cijena dionica. Pritom je dionica Exxon Mobila ojačala 1,2 posto, pomogavši ograničiti gubitke na tržištu. Razlog poskupljenju energetskih dionica je skok cijene barela nafte na njujorškom tržištu za više od dolara, na 52,24 dolara.

Na europskim burzama cijene dionica bilježe gubitke drugi dan uzastopno, ponajviše pritisnute padom cijena proizvođača sirovina poput nafte. Londonski Ftse indeks oslabio je 11 bodova, na 6.204 boda. Frankfurtski DAX izgubio je 15 bodova, zaključivši trgovanje na 6.701 bodu.



Hina