Info servis

Nagađanja o povezivanju Toyote i Forda

Iz japanskog proizvođača automobila Toyote potvrdili su da se njihov predsjednik uprave Fujio Cho prošlog tjedna u Tokiju sastao s kolegom Alanom Mulallyjem iz američkog Forda, potpirivši time spekulacije o spajanju dva automobilska diva koje bi moglo iz temelja promijeniti automobilsku industriju u svijetu.

"Članovi uprave Toyote sastaju se s predstavnicima uprave drugih proizvođača automobila kada se ukaže prilika, pa se tako predsjednik uprave Toyote Cho nedavno pozdravio s predsjednikom uprave Ford Motora Alanom Mulallyjem", stoji u priopćenju japanske kompanije.

Time je Toyota reagirala na izvješće vodećeg japanskog poslovnog dnevnog lista Nihon Keizai Shimbun koji je - pozivajući se na neimenovane izvore u Toyoti - objavio da je Ford inicirao sastanak kako bi ispitao mogućnosti za sklapanje partnerstva s japanskim proizvođačem.

Glasnogovornik Toyote Paul Nolasco nije želio komentirati detalje razgovora. "Trenutno tek razgovaramo o tome što bismo mogli zajedno napraviti", citirao je japanski poslovni list izjavu neimenovanog Toyotinog dužnosnika.

Nihon Keizai Shimbun piše da Ford želi primijeniti Toyotinu tehnologiju ekološki prihvatljivih automobila koji su doživjeli veliki uspjeh na američkom tržištu.

Toyota je prošlog tjedna objavila poslovne rezultate koji pokazuju da bi sljedeće godine mogla istisnuti američki General Motors s pozicije najvećeg proizvođača u svijetu.

Ford je treći proizvođač po veličini u svijetu ali se već dugo bori s gubicima te je poput ostalih velikih američkih proizvođača pokrenuo kampanju smanjenja broja radnih mjesta.



Hina