Info servis

FINA predstavila uslugu Bonplus

Financijska agencija (FINA) uvodi u svoju ponudu novu uslugu, pod nazivom Bonplus, a riječ je o proširenoj verziji FINA-ine bonitetne informacije, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare članovi uprave FINA-e.

Bonplus se temelji na skupu podataka iz registra godišnjih financijskih izvještaja za tri zadnje poslovne godine, jedinstvenog registra računa i registra trgovačkih sudova.

Sadrži osnovne podatke o poduzetniku, kao što su informacije o registraciji društva, obliku vlasništva, članovima uprave, većinskim vlasnicima, iznosu temeljnog kapitala, kao i financijske informacije o imovini i izvorima sredstava te rezultatima poslovanja, kaže član Uprave FINA-e Tomislav Vintar.

Na temelju tih pokazatelja, FINA daje ocjenu financijskog rejtinga poduzetnika, od 1 do 8. Sebi je, primjerice, agencija dodijelila rejting 3.

Za razliku od prijašnjih bonitetnih usluga FINA-e, iz Bonplus obrasca moguće je iščitati perspektive poduzetnika u budućnosti, pa će tvrtke na koje se obrazac odnosi imati bolje šanse na domaćim i međunarodnim natječajima, kaže Vintar.

Događalo se, naime, da tvrtke s planiranim minusom u poslovanju koji je iskazan u bonitetnim izvještajima, gube na natječajima, premda su likvidne i uredno posluju.

Uvođenje usluge Bonplus korak je ka strateškom FINA-inom cilju, a to je postati rejting agencijom, i to ne samo za ocjenu financijskog, nego i cjelokupnog poslovnog rejtinga poduzetnika, rekao je Vintar.

Također, FINA želi iskoračiti u područje analize tržišta i business intelligencea, što bi po Vintarovim najavama trebala učiniti 2008. godine.

Uvođenjem Bonplusa, dodao je, FINA ne ukida svoje dosadašnje usluge izdavanja obrazaca Bon 1 i Bon 2, ali očekuje se da će ti obrasci s vremenom prepustiti mjesto Bonplusu.



Hina