Info servis

Dobit INA-e u u 2005. godini 892 milijuna kuna

INA je prošlu godinu završila s neto dobiti od 892 milijuna kuna, dok je neto dobit na razini INA-grupe bila 885 milijuna kuna, objavljeno je na INA-inim web stranicama.

INA-ina neto dobit smanjena je za gotovo deset posto u usporedbi s 2004. godinom, kada je iznosila 985 milijuna kuna. Smanjenje dobiti INA-matice i INA-grupe rezultat je rasta cijene sirove nafte i prirodnog plina u inozemstvu i nesrazmjernog rasta maloprodajnih cijena u Hrvatskoj, a na nižu dobit utjecala je i niža količina proizvedenih derivata, dok su rafinerijske marže bile malo niže nego u 2004. godini, kaže se u INA-inoj objavi.

Ukupni INA-ini prihodi od prodaje iznosili su 19,2 milijardi kuna, što je za 20,8 posto više nego godinu dana prije kad su bili 15,9 milijardi kuna.

Komentirajući poslovne rezultate u prošloj godini, predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević kaže da su u 2005. cijene sirove nafte u svijetu nastavile visoki rast tijekom cijele godine, tako da su u prosjeku bile 42 posto više nego 2004. Istodobno su, kaže Dragičević, cijene naftnih derivata na hrvatskom tržištu bile samo 26 posto više nego u 2004, uz istovremene znatno više troškove nabave prirodnog plina iz uvoza.

U Hrvatskoj, INA je lani ostvarila prihode od prodaje od 13,5 milijardi kuna, 19,5 posto više nego godinu dana prije, dok je na tržištima zemalja bivše Jugoslavije (bez Slovenije) ostvaren 10,7 posto manji prihod u iznosu od 1,94 milijardi kuna. Na tržištima Europske unije INA je ostvarila prihod od 3,42 milijardi kuna, što je gotovo 50 posto više nego u 2004., a 399 milijuna kuna u ostalim državama.

Uz napomenu da su za INA-inu vrijednost posebno važne njezine zalihe plina, napominje se da su ulaganja u istraživanje i razradu naftnih i plinskih polja iznosila 998 milijuna kuna, a novootkrivene pričuve procjenjuju se na 20,6 milijuna prostornih metara ekvivalentne nafte.

Lani je INA u Hrvatskoj i inozemstvu proizvela 1,13 milijuna tona nafte i kondenzata (lagane nafte), kupcima je prodala 2,69 milijardi prostornih metara plina, od čega je 1,1 milijardu kubika uvezla iz Rusije, kaže se u objavi na INA-inim web stranicama.



Hina