Info servis

DEG investira u Atlantic Grupu

Atlantic Grupa i njemačka razvojna banka DEG (Deutsche Investions und Entwicklungsgesellschaft) predstavili su danas novu fazu partnerstva kojom DEG ulazi u vlasnički kapital Atlantica s udjelom od 8,24 posto.

Vrijednost ulaganja iznosi 11 milijuna eura, čime tržišna vrijednost Atlantic Grupe nakon provedene dokapitalizacije premašuje milijardu kuna.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi, ovaj ugovor ima značajan regionalni značaj, a sredstva stečena dokapitalizacijom koristit će se za nove investicije kao i za potencijalne akvizicije.

Tedeschi je podsjetio kako je DEG prepoznao potencijal Atlantic Grupe još prije pet godina, kada je DEG omogućio financiranje akvizicija Cedevite i Neve.

Ugovor, kako je kazao, pruža veliku fleksibilnost Atlantic Grupi te ne predstavlja nikakvu obvezu izlaska izlistavanja dionica kompanije na Burzu. Kompanija je na Zagrebačkoj burzi prisutna još od 2004. (komercijalni zapisi i obveznice), a kada će se izdati dionice na Burzi ovisi će o procjeni i potrebi Uprave, Nadzornog odbora i dioničara, rekao je.

Najavio je i kako imaju ambiciozne planove - do kraja godine ostvariti ukupan prihod od 1,8 milijardi kuna. U naredne dvije godine planiraju rast prihoda do 2,5 milijarde kuna.

Predsjednik upravnog odbora DEG-a Winfried Polte istaknuo je kako ulaskom u vlasništvo Atlantic Grupe očekuju daljnji rast prodaje, značajnu internacionalizaciju poslovanja te rast ukupne vrijednosti kompanije, što znači da investiciju u Atlantic Grupu smatraju izvrsnim ulaganjem.

Hrvatska je za DEG, koji ovdje posluje od 1997., jedna od investicijski najvažnijih zemalja regije, kazao je te dodao kako je u Hrvatskoj ova razvojna banka do kraja 2005. uložila 63 milijuna eura.

Atlantic Grupa zapošljava više od 1.300 djelatnika, a u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila ukupan prihod od 1,12 milijardi kuna, što predstavlja 13 posto organskog i 38 posto ukupnog rasta u odnosu na isti period prošle godine.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe hrvatsko tržište sudjeluje s 58, a međunarodna tržišta s 42 posto. Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 47 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala sudjeluje u prodaji s 43 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu iznosi 10 posto prodaje.



Hina